První krok správným směrem

Nebýt Damoklova meče, trestního stíhání kvůli údajnému korupčnímu jednání, dalo by se říci, že premiér Izraele prožívá hvězdné období. Měl tu čest stát po boku US prezidenta, když byla v Bílém domě zveřejněna "Dohoda století."

Pak se triumfálně vrátil do Izraele s omilostněnou Naamou Issacharovou, v Rusku nespravedlivě odsouzenou na sedm a půl roku(!) vězení za 9,6 gramu cannabisu.

 

A konečně - v pondělí 3/2 se v rámci bleskové návštěvy Ugandy setkal nejen s tamním prezidentem Musewenim, ale, což je v kontextu arabsko-izraelských vztahů senzace, s dvouhvězdičkovým generálem Abdel Fattahem Burhanem.

 

Pokud vám toto jméno nic neříká, připomenu, že jde o šéfa kolektivní hlavy státu současného,  pobašírovského Súdánu.

 

Setkání bylo utajené a nejsou z něj k dispozici žádné oficiální fotografie. Trvalo dvě hodiny a zpráva z něj se dostala do médií bez fanfár až po jejím skončení.

 

Jakkoli její význam nelze přeceňovat, jde o tzv. první vlaštovku, představuje milník. Súdán patřil za Bašíra k největším nepřátelům Izraele a podporovatelům mezinárodního terorismu - jako takový se také dostal na americký seznam zemí sponzorujících terorismus (v roce 1993).

 

Nový režim se tohoto cejchu nyní snaží zbavit. Zdá se, že generál Burhan správně pochopil, kudy vede jedna z možných cest. Zjednodušeně řečeno, když se začne Súdán normálně chovat z Izraeli. To administrativa současného amerického prezidenta bezpochyby ocení - samozřejmě při splnění dalších podmínek. Izrael by pak mohl být v Bílém domě pro Chartúm tím nejlepším přímluvcem.

 

Řečeno sportovní mluvou, máme za sebou teprve první metry dlouhého maratonu, na jehož konci by měly být diplomatické vztahy. Nicméně jsou to metry nezbytné. Generál si zaslouží uznání za odvahu, neboť v arabském světě, v němž převažuje fanatická protiizraelská nenávist, nebývají  podobné iniciativy přijímány s porozuměním (egyptský prezident Sadat za ni zaplatil životem).

 

Dobrým znamením je, že  armádní špičky Burhana podpořily. Ve středu 5/2 po jednání na velitelství armády vojenský mluvčí brigádní generál Amir Mohamed Hassan sdělil, že  "armáda se postavila kladně k tomuto setkání (Burhan-Netanyahu), protože je v zájmu súdánské národní bezpečnosti."

 

Je to první krok správným směrem. Věřme, že nikoli poslední.

 

A ještě postřeh z druhé strany. Palestinskoarabská osvobozenecká  organizace PLO, jejíž klíčovou součástí je Fattah prezidenta Autonomie Abbáse,  sdělila světu, že schůzka Burhan - Netanjahu je "bodnutím do zad palestinského lidu".

 

Taky postoj.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | středa 5.2.2020 22:49 | karma článku: 16,68 | přečteno: 326x