Příznivější tvář

Přelomový den pro kopanou. V zemi sužované bezpočtem neduhů: terorem, frakčními nepokoji, do nedávna válkou proti Islámskému státu. Jméno té země je Irák.

 

Současné problémy Iráku nezačaly „americkou intervencí“, jak se nám často zejména levice snaží vnutit, ale agresí diktátora Husajna proti Kuvajtu. Tehdy to všechno začalo – v srpnu 1990. Tak jako druhá světová válka začala v Evropě vpádem Hitlera do Polska, nikoli pozdější reakcí Spojenců. (Rozdíl je pouze v tom, že tehdy, za světové války č. 2, bylo jasné, že agresora je nutné vojensky porazit takříkajíc napoprvé, zatímco v případě Husajna se to všechno událo na dvakrát.)

 

Psát o politice ale tentokrát nechci. Pouze o rozhodnutí, které s politikou úzce souvisí. Málo se ví, že od agrese proti Kuvajtu nesměl Irák hostit mezinárodní soutěžní a přátelské zápasy na svých fotbalových stadionech. Důvody jsou nasnadě – především bezpečnostní.

 

Namátkou: kvalifikaci o účast na mistrovství Asie, které budou v lednu a únoru 2019 hostit Emiráty, hrála irácká reprezentace v letech 2015 a 2016 v Teheránu. Kvalifikaci o účast na MS 2018 v Rusku, kam se Iráčané nakonec neprobojovali, hráli v Malajsii, Íránu a Jordánsku.

 

První uvolnění přišlo ze strany FIFA v loňském roce (2017), kdy bylo Iráku povoleno hrát na třech stadionech – v Basře, Arbílu a Karbale (viz mapu) – přátelské zápasy. A na nynějším 6. zasedání FIFA v kolumbijské Bogotě bylo rozhodnuto, že napříště budou moci hrát Iráčané ve zmíněných třech městech také zápasy mistrovské. Pro tamní kopanou je to bezpochyby vítaný a inspirující impuls. Snad i známka toho, že v „zemi dvou řek“ je o něco bezpečněji.

 

Mimo hru, pokud jde o mezinárodní fotbal, zůstává hlavní město Bagdád, třebaže disponuje čtyřmi stadiony, na nichž se hraje irácká Premier League. Natolik bezpečná ale tamní metropole bohužel zatím není. Až FIFA uvolnění i tuto restrikci, bude to dobré znamení.

 

Jak patrno, země Blízkého východu, o nichž se mluví téměř výlučně v souvislosti s válkou a teroristickými útoky, mají také svoji příznivější tvář.

... šipky ukazují na města, na nichž se od nynějška budou hrát v Iráku nejen přátelské, ale také mistrovské zápasy. (Podklad: Google Maps)

 

... Twitter Asijské fotbalové konfederace, v němž je uvedeno, že její prezident vítá rozhodnutí FIFA o zrušení zákazu hrát mezinárodní  mistrovské zápasy na iráckých stadionech.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 17.3.2018 17:59 | karma článku: 6,51 | přečteno: 129x