Přísně tajná návštěva

Tak nazvala izraelská internetová televize ILTV přítomnost izraelských účastníků na nedávno skončené Rallye Dakar 2021, kterou hostila Saúdská Arábie. Skutečně: Izraelci na saúdském Dakaru soutěžili.

 

Navzdory tomu, že mezi oběma zeměmi neexistují oficiální kontakty a lidé s izraelskými pasy nemají vstup do monarchie povolen.

 

Abychom ale vše uvedli na pravou míru. Izraelci nesoutěžili jako reprezentanti svého státu, ale pod vlajkami Belgie a USA. Přesto byli údajně, jak uvádí izraelské armádní rádio Galei Tzahal, někteří členové izraelského týmu vpuštěni do země s izraelskými pasy, aniž by jim v tom Saúdové bránili.

 

Další náznak tání ledů? Doufejme.

 

O KOHO ŠLO?

 

V kategorii kamionů brázdili Arabský poloostrov Aviv Kadšai, Izhar Harmony a Maoz Vilder. Pilotovali DAF CF a byli součástí amerického týmu CRV.

 

V kategorii SSV (buginy) soutěžili Danny Pearl a Charly Kotlib, ovšem v rámci belgického týmu FN Speed Team. Jejich sponzorem byla sociální síť MyHeritage; tým doprovázela dr. Nirit Ofirová, výzkumná pracovnice Haifské univerzity. Na jednom ze snímků (ZDE) pózuje se saúdským řidičem Salehem Al Saifem.

 

FOTOODKAZY

• Dr. NIRIT OFIROVÁ

•  NIRIT NA DAKARU PŘED BUGINOU IZRAELCŮ

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 19.1.2021 7:00 | karma článku: 11,24 | přečteno: 304x