Primární chybu jste udělali vy, pane Ovčáčku. Ne média

Portál Seznam Zprávy přinesl v sobotu 10/11 příspěvek Václava Dolejšího s vševypovídajícím titulkem: Hrad popisuje svou verzi, jak to bylo se smrtí lékaře v Číně. „Čekali jsme, neodletěli jsme“.

 

V článku jsou poměrně podrobně uvedeny okolnosti osobní tragédie, která postihla člena delegace prezidenta Zemana v komunistické*/ Číně doktora Petra Halaty. Podle nejmenovaného člena prezidentova doprovodu tvrzení, že „letadlo odletělo, aniž bychom věděli, co se děje“ je lež.

 

Nemám důvod tomuto člověku nevěřit – a pokud se vše událo tak, jak popisuje, mohu pocítit jisté uspokojení: hradní protokol se v případu dr. Halaty nezachoval tak neprofesionálně, jak se to jevilo z prvních mediálních zpráv referujících o tomto smutném příběhu.

 

Na základě tohoto svědectví můžeme nabýt dojmu, že následná mediální přestřelka ve stylu „Jiří Ovčáček proti všem“ je jednak nepochopitelná, jednak nadbytečná. Byla v ní použita hodně „těžká“ munice - označení oponentů termíny „prase“ a „svině“ tiskovým mluvčím prezidenta republiky.

 

Proč k tomu vůbec došlo?

 

Opět se potvrdila známá zkušenost: čím později se ti, „kdo vědí“, odhodlají zveřejnit pravdu, tím více spekulací se kolem daného tématu vyrojí. Obávám se, že něčeho podobného jsme byli svědky i v případě dr. Halaty.

 

K tomu několik klíčových údajů.

 

Česká delegace odletěla z Šanghaje v úterý 6. listopadu, podle oficiálního sdělení na hradním webu byl start stanoven na 16:30 hodin (není ovšem upřesněno, jakého času). Ale i kdyby se jednalo o čas SEČ (mezi Prahou a Šanghají je rozdíl +7 hodin) a zakalkulovali bychom nezbytné čekání na nepřítomného pana doktora a  pak mezipřistání v Novosibirsku, pořád nám vychází, že už ve středu 7. listopadu byli všichni doma.

 

A pozor: o úmrtí lékaře v Zemanově delegaci se objevily první zprávy až v pátek 9. listopadu.  (Lidovky.cz referovaly ve 13:22 SEČ, Novinky.cz ve 14:01 SEČ, server iDNES.cz ve 14:20 SEČ.)

 

Pojďme dál. Co se v této záležitosti dělo „mediálně“ během středy a čtvrtka? Vůbec nic. Žádný výstup.

 

Posuďme společně:

 

  • Twitter Jiřího Ovčáčka: Nic. Prvním postem byla až reakce na médiální zprávy v pátek 9. listopadu (nechyběl výraz „svině“).
  • Na témže twitterovém účtu nás Jiří Ovčáček odkazuje na novou rubriku „Co týden dal“ na webu Pražského hradu. Datum: 8. listopadu. V rubrice popisuje Vratislav Mynář, vedoucí KPR, úspěchy Miloše Zemana v (komunistické*/) Číně. Text byl zveřejněn po návratu z Šanghaje, přičemž v té době už bylo známo, že dr. Halata zemřel. Přesto o tom není v Mynářově článku ani slovo.
  • Téhož dne (8/11) večer odvysílala TV Barrandov pravidelný čtvrteční pořad „Týden s prezidentem“. Poslechl jsem si relaci ze záznamu. Velice pozorně. Trvala přibližně 54 minut, Jaroslav Soukup hovořil s Milošem Zemanem po jeho návratu z ČLR, o návštěvě „u strýčka Si“ se pochopitelně hovořilo, ale o dr. Halatovi nepadla opět ani zmínka.
  • Do pátku nic nevěděli ani novináři, jak lze dovodit z obsáhlé reportáže „Dvaasedmdesát hodin prezidentovi v patách. V Číně je Zeman mezi svými“ (autor Petr Kolář), kterou iDNES.cz umístil na web 8. listopadu pět minut po půlnoci. Článek zahrnuje finální část návštěvy včetně příletu do Prahy:

 

  • A po příletu ho (prezidenta) ještě, než mohli vystoupit ostatní, okamžitě odvezli do Lán. Tam měl prý včera den, který jeho spolupracovníci někdy označují jako „pyžámkový“. Tedy odpočinkový.

 

Ani v této reportáži  se o dr. Halatovi nepíše vůbec nic.

 

Můj názor: Pokud by Hrad řekl pravdu o úmrtí dr. Petra Halaty už ve středu 7. listopadu, odpadla by nejedna spekulace a nejedna kritika - a byli bychom ušetřeni oněch „prasat“ a „sviní“. Úřad prezidenta by vzal vítr z plachet všem, kdo z tohoto smutného lidského příběhu měli zájem udělat senzaci. Poněkud to připomíná faux pas kolem pozdního příletu Miloše Zemana na pohřeb slovenského exprezidenta Kováče v říjnu 2016. Tenkrát taky svaloval Jiří Ovčáček vinu na kdeco a kdekoho (včetně leteckých dispečerů) a o žurnalistech, kteří se o celou věc zajímali, se vyjádřil nepříliš lichotivě: pitvání se v důvodech Zemanova zpoždění je prý důkazem buranství českých novinářů.

 

Takže vlastně, po dvou letech nic nového. Jen o něco vulgárnější slovník. Inu, jaký pán, takový kmán.

 

VYSVĚTLIVKA

*/ Autor článku uznává Číny dvě. Tu, kterou navštívil Miloš Zeman, oficiálním názvem Čínská lidová republika, někdy také nazývaná Čína pevninská - a protože jde o totalitní stát, v němž má moc nad občany komunistická strana, byl autorem použit termín Čína komunistická. Vedle toho existuje také demokratická Čína, oficiálně Čínská republika, autorem nazývaná Čína ostrovní.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 11.11.2018 11:15 | karma článku: 40,19 | přečteno: 4439x