Překvapení: Byla inaugurace přehnaná?

Magdu Vašáryovou jistě není nutné představovat. Server Seznam Zprávy s ní v rámci podcastu „Ptám se já“ publikoval 10. března rozhovor, v němž přišla řeč i na inauguraci nového prezidenta ČR z předchozího dne.

 

Předešlu, že já jsem inauguraci – čistě subjektivně – zhodnotil na svém blogu na iDNES takto:

 

Po mém soudu střízlivá, ale důstojná. Ceremonie odpovídající významu události a také tomu, že nešlo o korunovaci.

 

Nespatřoval jsem na ní absolutně nic přehnaného.

 

Jaké bylo mé překvapení, když jsem si přečetl toto hodnocení Magdy Vašáryové:

 

Vy máte Pražský hrad, inauguraci, i když je to vlastně jen složení slibu před Parlamentem. No dobře, ale dělat z toho krále, i když vás ten Hrad k tomu svádí? Trošku to podle mě přeháníte.

 

Zde do rozhovoru vstoupila redaktorka Marie Bastlová s otázkou: „Děláme z prezidenta krále?“

 

Načež M. Vašáryová dodala:

 

Trošku to tak včera vypadalo. Prostě ten Hrad, ten balkon a to všechno k tomu svádí. My v tomto smyslu nemáme hrad, který by měl takový balkon, tak jsme trošku republikánštější, parlamentnější. Ale mediální scéna to žene, očekávání jsou větší a větší, takže je to obrovský balvan.

 

Inaugurace jako balvan? A že by balkon na třetím nádvoří Hradu hrál tak zásadní roli? Že by byly všechny ty ceremonie přehnané, že bychom dělali z prezidenta krále?

 

Nevím, nechápu.

 

Ano, měli jsme Masaryka, k němuž bylo vzhlíženo s mimořádnou úctou, téměř hodnou krále – ale to Slováci také. Nemají prý hrad s balkonem, ale hrad mají - Bratislavský. Je věcí jejich rozhodnutí, že neslouží jako sídlo tamní hlavy státu. Tím je Grasalkovičův palác, který balkon má. Tak v čem je problém? Myslím, že v balkonu to není.

 

Jsem toho názoru, že demokraticky zvolený prezident, nota bene v přímé volbě (ať ji hodnotíme jakkoli), si důstojný a přiměřeně majestátní inaugurační ceremoniál zaslouží. Vždyť s čím jiným, kromě úctyhodných historických tradic, na nichž se jako národ stejně neshodneme, bychom se měli identifikovat, co by nás ve vztahu k republice mělo vnitřně povznést než důstojné uvedení nového prezidenta do úřadu?

 

Paní Vašáryové si vážím, její pohled na svět mě zajímá, ale v této věci, že to s prezidentskou inaugurací v ČR přeháníme, jí prostě nerozumím. Je mi líto.

 

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 10.3.2023 18:48 | karma článku: 26,63 | přečteno: 850x