Potěšil jste mě, pane ministře

Zajímá vás současná eskalace íránsko-izraelského konfliktu a její dílčí aspekty? Pokud ne, přeji vám příjemnou četbu jiných stránek, jiných blogů a jiných témat. V opačném případě vítejte.

Tak mě napadá: jsou i tací, které sice tato záležitost až tak nezajímá, případně je nezajímá to, co o tom píšu já, přesto ale po seznámení s perexem pokračují dál – aby pak v diskusi zopakovali to, co už všichni víme, neb nás – mě a čtenáře mého blogu – tím oblažují už řadu měsíců, možná i déle (statistiku si nevedu).

 

Co tedy víme? Že jsem bezvýznamná nula, krvelačný válečný štváč, fanatik, autor povrchních propagandistických žvástů, bloger k pohledání. Etc. Příliš tomto způsobu komunikace nerozumím. Poněkud mi připomíná člověka, který nesnáší Retsinu (řecké víno s příchutí borovicové pryskyřice), ale soustavně opruzuje ve vinotéce s řeckými produkty, aby do omrzení opakoval, že takový patok se nedá pít a co je ten majitel vinotéky za idiota, že něco takového může lidem nabízet. Logická otázka: proč do toho obchodu vůbec leze, když dávno ví, že tam nabízejí i Retsinu? Rozumíte tomu?

 

Ale abychom nezapomněli na pana ministra. Překvapil. Příjemně. Na svém twitterovém účtu napsal:

 

  • Dokud bude Írán porušovat status quo v oblasti a dokud nebude evakuovat své jednotky a střely, každý stát v regionu, včetně Izraele, má právo se bránit tím, že bude likvidovat zdroje této hrozby.

 

Na tomto vyjádření je nejzajímavější slovní spojení „včetně Izraele“ - a  člověk, který toto napsal. Autorem  tweetu je ministr zahraničí Bahrajnu šejch Ahmed Al Khalifa.

 

Podobných vyjádření podpory na adresu Izraele a jeho práva na obranu slyšíme z arabského světa méně než málo. Toto je jedna z výjimek – a o to je cennější.

 

Hodnotu by ale měla tato věta vysokého představitele jedné ze zemí Blízkého východu i bez zmínky o Izraeli. Nabízí trochu jiný pohled na Írán: po mém soudu pohled správný. Agresorem v regionu je teheránský režim a jeho nenávistná ideologie, bezskrupulózní snaha získat moc v této části muslimského světa a stát se hegemonem. Konečným cílem – ideálem – pak je vymazání Izraele z politické mapy Blízkého východu. Tomu, za asistence některých chamberlainovských sil svobodného světa, podřizuje svoji politiku a vojenské úsilí.

 

Mnozí sunnitští Arabové jsou si této hrozby velmi dobře vědomi. Jakýmsi politickým bonusem je pak občasné nepřímé přiznání holého faktu, že skutečným nepřítelem míru a stability v regionu i jich samotných není demokratická židovská republika, ale šíítský ajatolláhovský režim v Íránu.

 

Prostá věta velkého významu. Jako bych slyšet další prasknutí pozvolna tajících ledů ve vztazích mezi Izraelem a sunnitskými Araby.

 

Jak píšu v titulku: Potěšil jste mě, pane ministře. Jen tak dál!

... výše přeložené vyjádření bahrajnského MZV šejcha Al Khalify zveřejněné na jeho Twitteru 10. května.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 11.5.2018 18:07 | karma článku: 22,86 | přečteno: 644x