Poslední sbohem

My všichni, kdo jsme zažili pohřeb někoho z nejbližších víme, co teď zažívají nejbližší Šimona Perese. Bez ohledu na to, že byli obklopeni tak velkým množství světových státníků v čele s americkými prezidenty.

Čeká je nelehký úděl. Přichází čas, kdy si budou muset začít zvykat. Na jedno prádné místo. Na to, že jejich otec, dědeček, pradědeček už není mezi nimi.

 

Přesto žije dál. Ve vzpomínkách, v srdcích. Žít bude v tom, co pro Izrael vykonal. Žít budou jeho slova, myšlenky, ideály. S člověkem neodchází to, čím byl a jaký byl.

 

Kdybych měl vyzdvihnout jeden moment, který mě na Peresově pohřbu zaujal, uvedl bych myšlenku, kterou ve slovu na rozloučenou připomněl premiér Netanyahu. Oba politici byli politickými rivaly, Peres na levé a Netanjahu na pravé straně politického spektra. Zatímco Šimon stavěl na první místo mír, který zajistí bezpečnost, Bibi to viděl obráceně: pouze bezpečnost zajistí mír.

 

Je to tak trochu spor o to, co bylo dřív, zda vejce či slepice. Navzdory rozdílům v důrazech šlo oběma vždy o společnou věc. Oba státníci nebyli nepřáteli. Respektovali jeden druhého.

 

Ať tak či onak, Izrael potřebuje obojí. Bezpečnost i mír. Mír i bezpečnost. A o obojí také po celou dobu své existenci usiluje. Velké dílčího úspěchu už dosáhl. Míru garantujícího bezpečnost či bezpečnosti garantující mír s Egyptem a Jordánskem. Ve vztahu k ostatním arabským partnerům, ať už v Judeji, Samaří a Pásmu Gazy nebo jinde v regionu, čeká ty, kdo nesou sionistickou pochodeň po Šimonu Peresovi, ještě nemalé úsilí. Jiné cesty ale není.

 

Na Šimona Perese budeme vzpomínat jako na člověka, který pro obě strany téže mince - mír a bezpečnost Izraele - udělal vše, co bylo v jeho silách.

 

Během pohřbu na jeruzalémské Herzlově hoře jsme si mohli znovu uvědomit, že je ctěn a respektován celým civilizovaným světem. Snad slova uznání od osobností, které vytvářejí moderní dějiny světa, a jež se v hlavním městě Izraele posledního září 2016 sešly, alespoň trochu zmírní žal pozůstalých po muži, který měl tu čest nejen zažít vznik Izraele, ale osobně se podílet na tomto největším zázraku židovského národa v jeho moderních dějinách.

 

Dnes (30/9) spočinul na Herzlově hoře mezi velikány Země izraelské. O co skromnější bude jeho hrob, o to výraznější bude jeho stopa v historii, která začala kdysi dáno a je spojena se jménem Abraham.

... Šimon odešel, rodina zůstává. Pohřeb v Jeruzalémě 30/9/2016.  (Zdroj: Televize i24news)

... prezident vzdává postu prezidentovi. Reuven Rivlin u rakve Šimona Perese. (Zdroj: Televize i24news)

... poslední sbohem. Premiér Benjamin (Bibi) Netanjahu. (Zdroj: Televize i24news)

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 30.9.2016 13:00 | karma článku: 19,47 | přečteno: 443x