Polemika: Prezidentem Interpolu Heydrich?

V reakci na můj článek na blogu nazvaný „Fraška“ (1/10) napsal v diskusi pan L. Š.: „Interpol již dávno není ctihodnou organizací.“ A přidal řečnickou otázku týkající se Heydricha.

 

Cituji:

 

  • A jen tak pro zajímavost, kolik lidí dneska ví, že ředitelem Interpolu byl až do své smrti po atentátu v roce 1942 Reinhard Heydrich.

 

O tom prvním (ctihodná organizace) se přít nechci, použil jsem tuto formulaci spíše z principiální zdvořilosti. Je pravda, že od doby, kdy se prezidentem Interpolu stal nejen první Číňan, ale také první zástupce komunistické země (2016), můžeme o té ctihodnosti polemizovat. 

 

Jak to ale bylo s Heydrichem? Skutečně byl prezidentem Interpolu?

 

Odpověď zní: Ano, byl. V letech 1940-1942. A po jeho smrti další nacistické zrůdy: Arthur Nebe (1942-1943) a Ernst Kaltenbrunner (1943-1945).

 

Řekneme-li ovšem toto „A“, musíme dodat také „B“. Tedy, že od roku 1938 až do konce války nebyl Interpolem tím Interpolem, jakým měl být a jakým do té doby byl.

 

Podíváme-li se na webové stránky Policejní akademie České republiky v Praze, v podkapitole 5.2.1 (K historii Interpolu) se dočteme toto stručné sdělení:

 

  • Činnost Komise však byla přerušena 2. světovou válkou. V roce 1946 byla na konferenci členských států v Bruselu činnost Komise znovu obnovena a její sídlo bylo přemístěno do Paříže. Mimo to byl přijat také název Interpol a následně v roce 1949 také znak Interpolu.

 

O něco podrobnější informaci přinášejí internetové stránky samotného Interpolu. Tady je screenshot anglické verze:

 

1938 - Nacisté převzali kontrolu (nad Interpolem – LS)poté, co sesadili z funkce (rakouského - LS) prezidenta Michaela Skubla. Většina zemí přerušila spolupráci s ICPC (tehdejší název Interpolu), která přestala fakticky existovat jako mezinárodní organizace.

1942 - ICPC se dostala plně pod německou kontrolu a přemístila se do Berlína. (Jenom pro úplnost, ICPC je zkratka pro International Criminal Police Commission.)

 

Dlužno dodat, že na oficiálním webu Interpolu se tato organizace k vnucené nacistické fázi svých dějin nikterak nehlásí. Zde je důkaz: část přehledu prezidentů Interpolu.

 

 

Závěr: Osobně považuji za správné v takovýchto případech, o nichž se v diskusním příspěvku zmínil pan L. Š., dodat ono příslovečné „B“. Tedy uvést dané sdělení do patřičných souvislostí. Pokud pouze řekneme, že prezidentem Interpolu byl také Heydrich - a nic dalšího - , pak můžeme navodit dojem, že jde o organizaci nanejvýš pochybnou. Což rozhodně není fér.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 1.10.2017 18:00 | karma článku: 19,02 | přečteno: 1259x