Poděkování blogerovi Petru Těthalovi

Protože mám do 27. dubna 2024 zakázáno diskutovat na serverech iDNES a Lidovky.cz (trest udělený administrací), musím reagovat formou samostatného článku.

 

Petr Těthal patří mezi nové členy komunity blogerů iDNES. Připojil se 28. února 2024 a jak uvádí ve své vizitce, tematicky je zaměřen a sport, především na hokej.

 

V pátek 1. března publikoval článek „MS v hokeji divize III B“ (ZDE) inspirovaný právě skončeným hokejovým šampionátem v uvedené divizi konaném v Sarajevu. Článek jsem si přečetl s velkým zájmem. Potěšilo mě, že nejsem jediný, kdo se zajímá o hokej mimo elitní skupinu, do níž patří i ČR.

 

Třebaže důvody mého zájmu jsou nejspíš jiné. V jedné z těchto nižších divizí figuruje i hokejová reprezentace Izraele, což mě zajímá mimo jiné proto, že jsem moderátorem sportovní sekce webu Forum.eretz.cz. Je to zřejmě jediný portál v češtině, který na jednom místě shromažďuje vše podstatné, co se týká izraelského sportu.

 

Vážím si toho, že P. Těthal připomněl málo známý fakt, že lední hokej se hraje i jinde než v 16 zemích, které se v květnu 2024 představí na šampionátu v Praze a Ostravě. Zhusta i ve státech exotických, a to se stejným zájmem, nasazením a sportovní radostí jako u nás, v Kanadě, USA, severní Evropě a koneckonců i v Rusku, které jeho autoritativní nacionalistický vládce svojí agresivní politikou o nadcházející MS připravil.

 

Pokud jde o zmíněný Izrael, ten nyní působí v divizi II A, jejíž světový šampionát bude hostit od 21. do 27. dubna Bělehrad. Kromě domácího Srbska a Izraele patří do této skupiny Chorvatsko, Island, Spojené arabské emiráty a Austrálie. Vítěz šampionátu postoupí do divize I B, tým na posledním místě čeká sestup do divize II B.

 

Za zaznamenání stojí, že na lednovém MS divize III A hráčů do 20 let, které hostila bulharská Sofie, izraelský výběr porazil všech pět soupeřů (Bulharsko, Nový Zéland, Turecko, Mexiko a Kyrgyzstán (ten dokonce 16:1), a to famózním skóre 41:14, šampionát vyhrál a postoupil do divize II B. Po pravdě budiž řečeno, že Mezinárodní federace ledního hokeje nechtěla původně izraelské „20“ účast povolit, údajně z bezpečnostních důvodů (ve skutečnosti mělo jít o politické tlaky, přičemž některá média psala o vlivu Ruska) a názor změnila až po intervenci vysokých izraelských sportovních představitelů.

 

Chtěl bych touto cestou Petru Těthalovi za jeho článek z 1. března 2024 upřímně poděkovat.  Jsem si jist, že nejednomu čtenáři rozšířil hokejové obzory.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 1.3.2024 22:02 | karma článku: 0 | přečteno: 30x