Plivanec v Karlsruhe

V německém Karslruhe končí dnes největší otevřený šachový turnaj v Evropě - Grenke Chess Open. Koná se souběžně s elitním Grenke Chess Classic, kterého se účastní světová esa. Jeho termín: 20. až 29. duben.

 

V turnají Classic se představí takoví šachisté jako Carlsen (Norsko), Caruana (USA) nebo Anand (Indie).

 

Naproti tomu do turnaje Open hraného v úrovních A, B a C bylo přihlášeno přes 900 šachistů z 55 zemí. České barvy reprezentovali Sofie Přibylová, Viktor Přibyl a Jiří Voršilka.

 

V době, kdy jsem psal tento článek (velikonoční pondělí po obědě) nebyl turnaj Open ještě dohrán, nicméně nejen šachové servery už psaly o skvrně, která na něm ulpěla – nikoli vinou organizátorů, ale íránského ajatolláhovského totalitního režimu.

 

Írán je na turnaji zastoupen třemi šachovými hvězdami, z nichž tou nejzářivější je mimořádně talentovaný Alireza Firouzja (*2003), od loňska šachový velmistr. Bohužel je občanem státu, který nutí své reprezentanty porušovat nejen elementární zásady sportovního fair play a prosté lidské slušnosti, ale také heslo Mezinárodní šachové federace „Gens una sumus“, které se překládá jako Jsme jedna rodina.

 

Pokud jsme jedna rodina, pak samozřejmě hrajeme každý s každým, bez ohledu na to,  z jakého šachového kouta světa kdo pochází. Bez ohledu na politiku vlády naší či soupeře.

 

Tato zásada obecně platí a je dodržována – až na jednu výjimku. Íránci jsou ochotni (je jim režimem povoleno) hrát snad s jakýmkoliv zahraničním soupeřem kromě soupeře z Izraele. Fanatická protiizraelská nenávist teheránských ajatolláhů hrubým způsobem narušuje mezinárodní sportovní akce, pakliže se mají střetnout reprezentanti Íránu a Izraele.

 

Přesně to se stalo v Karlsruhe.

 

Fenomenální Alireza Firouzja nastoupil v úvodním kole proti Mihailovi z Norska – a připsal si první vítězství. Taktéž v kole druhém: porazil Ciolka, šachistu Spolkové republiky.

 

Když mělo začít kolo č. 3, nastal problém. Aditya Pai popisuje vzniklou situaci na indickém serveru Firstpost takto:

 

  • Když rozhodčí oznámili začátek kola, ukázalo, že iránský GM Alireza Firouzja, jeden z nejlepších velmistrů na turnaji, není na svém místě. Při pohledu na párování bylo jasné proč: jeho soupeřem byl FM (mistr FIDE - LS) Or Bronstein z Izraele.

 

Firozja nenastoupil – a ztratil tak třetí kolo včetně šance na vítězství v tomto kole. Jenom proto, že protiizraelská nenávist vůdců jeho země zasáhla svými chapadly až do Karlsruhe a znemožnila íránské šachové superstar chovat se tak, jak se chovaly desítky ostatních hráčů v tamním Kongresovém centru: usedly k šachovnici proti soupeři, kterého jim určilo párování (podle tzv. švýcarského systému).

 

Redaktor Firstpostu Aditya Pai přidal vysvětlení, které je neméně šokující. Írán neuznává Stát Izrael. Pokud by se jeho hráči rozhodli nastoupit proti Izraelcům, byli by doma potrestáni. (V opačném případě jsou vítáni jako hrdinové – LS.) Je tudíž pochopitelné, že Íránci raději ztratí hru (zápas, příp. celý turnaj, ba oželí i medaili – LS), než aby po návratu domů čelili sankcím. Kdyby totiž Firouzja proti Bronsteinovi nastoupil, mohla by mu íránská šachová federace zakázat účast na mezinárodních akcích. Tak se jedna z členských zemí mezinárodní federace FIDE staví k jejímu mottu „Gens una sumus“.

 

V Karlsruhe jsme byli opět svědky zvrácené íránské politiky. Nebylo to nic jiného než nenávistné plivnutí do tváře soupeři, organizátorům, organizaci FIDE, nám všem. Je s podivem, že si civilizovaný svět nechá tyto plivance od fanatických ajatolláhů líbit.

 

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 22.4.2019 15:15 | karma článku: 30,37 | přečteno: 961x