Pilátův prsten

Zmiňuji na úvodní stránce svého blogu, v pravé svislé liště, Piláta Pontského. Jeho slova „Co jsem napsal, napsal jsem“ mi posloužila jako motto blogu.

 

Nejsem fandou této historické osobnosti, možná přesněji starořímského prefekta Judeje poněkud drsnějších mravů. Jeho větu jsem si vybral proto, že je pravdivá. Nicméně nemohu nechat bez povšimnutí zprávu, která se ve čtvrtek 29/11 objevila na izraelských serverech.

 

Stručně: V izraelském historickém komplexu Herodium, jižně od Jeruzaléma, byl při vykopávkách – a pozor: už před půl stoletím ! - objeven prsten, kterému ovšem nebyla věnována prakticky žádná pozornost. Po desetiletí.

 

Byla to chyba.

 

Protože při podrobnějším zkoumání se zjistilo cosi senzačního. Uprostřed prstenu je vyrytý krátér – velká antická nádoba na víno (anglicky „ … an engraved krater, a large wine vessel“), kolem kterého jsou písmena, částečně poškozená, dávající dohromady jméno PILATUS.

 

Mohl prsten patřit Pilátovi Pontskému, který, ač to původně neměl v úmyslu, poslal Ježíše Nazaretského, na smrt? Mohl, ale nemusel. Pilát podle vědců používal Herodium, vybudované na konci 1. století př. Kr. Herodesem Velikým, jako administrativní centrum. Pokud zde pobýval, jak se má za to, není vyloučeno, že prsten patřil právě jemu, byť jisté to není. Už ale jenom možnost, že by tak tomu být mohlo, je fantastická.

FOTOODKAZ

Prsten s nápisem PILATUS nalezený v paláci Herodium. Zdroj: Times of Israel. Klikněte  ZDE .

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 29.11.2018 19:27 | karma článku: 16,19 | přečteno: 327x