Peklo v poušti, smrt v pekle

Říká se, že je to obraz pekla na Zemi. Danakilská proláklina ve stejnojmenné poušti v Etiopii. Jedna z nejbizarnějších krajin na planetě.

Ing. Michal Franta o ní na webu iBrno.cz píše:

 

  • Pokud se dostanete do této nejteplejší lidmi obývané oblasti na světě, budete pít několik dnů vodu, která má přes 30 stupňů, k tomu počítejte s výčtem těch nejdrsnějších faktorů, jako je všudypřítomný prach a spalující žár, solné pustiny, bizarní lávové jezero a jeden z nejdivočejších národů světa – Afarové. Když tyto faktory přijmete a překonáte, odměnou vám bude krajina, která se nepodobá žádné jiné na zemi. Je tvořena solemi přítomnými v půdě, vroucí vodou bublající z horkých pramenů, jedovatými plyny ucházejícími z podzemí a tekutou lávou vystřelující do vzduchu. Každý, kdo o tomto pekelném místě mluvil, k němu měl buď respekt, nebo rovnou z něho strach.

 

Do této děsivé, ale zároveň nádherné části Etiopie se vydala skupina studentů Technionu – Izraelského technologického institutu v Haifě. Mezi nimi i jednadvacetiletá Aya Naamnehová. Jednalo se o privátní akci, která ovšem skončila tragicky.

 

Pokud se člověk v této poušti ztratí, při teplotách kolem 50 stupňů a bez dostatečné zásoby vody má jen minimální šanci na přežití. Přesně to se stalo Aye.

 

Portál Times of Israel přibližuje, co se přihodilo. Skupina se vydala do jedné z vesnic. Cesta trvala dlouho, bylo extrémní vedro a tak se někteří rozhodli, že se vrátí zpět k autobusu. Jiní pokračovali. Když se ti, co se vrátili, začali zajímat, kde je Aya, bylo zřejmé, že je zle. Nebyla s nimi, nebyla s druhou skupinou. Krutá pravda: Aya se v poušti ztratila.

 

Okamžitě bylo vyhlášeno pátrání, o situaci byly informovány etiopské i izraelské úřady, do hledání se zapojila prestižní pátrací skupina MAGNUS. Žel, vše marno. Aya byla až příliš dlouho ve žhavé pustině bez vody. V neděli 18/8 bylo oznámeno, že v Danakilské poušti bylo nalezeno její mrtvé tělo.

 

Tragédie, která se neměla stát.

 

Aya se před výletem do pouště zúčastnila čtyřtýdenního akademického programu Technionu, který se konal v severoetiopském městě Mekelle. Zapojeni do něj byli také studenti místní univerzity a rovněž z York University v kanadském Torontu (studoval na ní i jeden z mých pěti kanadských bratranců – svět je opravdu malý). Program skončil ve středu 14/8 a po něm se šestice studentů rozhodla, že ještě v Etiopii zůstane a vydala se na dobrodružný, ale osudný výlet do pouště.

 

Aya ráda poznávala svět. Na jednom z obrázků, které izraelské servery přinesly, je vyfocena v Praze – na pravém břehu Vltavy, v pozadí s panoramatem Hradčan. Byla tedy i u nás. O to větší důvod věnovat jí tichou vzpomínku.

 

•  FOTOODKAZ: AYA NAAMNEHOVÁ V PRAZE.   KLIKNĚTE ZDE

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 18.8.2019 17:59 | karma článku: 17,41 | přečteno: 462x