Pát tweetů z Mnichova

Tedy přesněji z letošní Mnichovské bezpečnostní konference, na níž mě zajímal především nedělní (19/2) program týkající se Blízkého východu.

Již ve svém předchozím článku jsem psal o tom, že pořadatelé udělali změnu v programu, aby se na jednom pódiu nesetkal íránský ministr zahraničí s izraelským ministrem obrany (ten se naopak na tuto příležitost velmi těšil, jak uvedl pro izraelskou televizi – více o programové změně viz můj článek na blogu iDNES nazvaný „Dialog nedialog ...“ publikovaný 19/2 v 08: 00 SEČ). Hostitelé tak, zřejmě záměrně, od sebe oddělili dvě protichůdné strany – jednu reprezentoval ministr íránské vlády, druhou (protiíránskou) ministři z Izraele , Turecka a Saúdské Arábie.

 

Na webu konference bylo možné sledovat živě projevy všech čtyř politiků (a samozřejmě bezpočtu dalších), o čemž většina českých uživatelů internetu zřejmě nevěděla, a na Twitteru konference pak několik několik citátů z jejich projevů, které bezpochyby stojí za pozornost. Tady jsou:

 

... íránský ministr zahraničí M. J. Zarif:  "Nechystáme se vyrábět jaderné zbraně. Tečka."  Ne každý je ochoten mu to věřit. Na Twitteru jednoho účastníka z New Jersey se objevilo lakonické sdělení: Lže!

 

A ještě perlička. Zarif ve svém projevu navrhl uspořádat nové regionální fórum pro Střední východ, které by mohlo vést k bezpečnostní dohodě v oblasti. Když byl  v diskusi jedním novinářem dotázán, zda existuje ochota zahrnout do tohoto fóra také Izrael, host z Teheránu se přímé  odpovědi rafinovaně vyhnul. Pro začátek je prý zapotřebí skromného zaměření na bratrské sousedy v Zálivu. Kdyby odpověděl Ne, mohl by být oceněn alespoň za upřímnost.

 

... izraelský ministr obrany A. Liberman: "Poprvé od roku 1948 umírněný arabský svět, sunnitský svět (...)  pochopil, že největší hrozbou pro něj není Izrael (...), ale Írán a ti, kdo prosazují  jeho zájmy." Kéž by jim to pochopení vydrželo.

 

... saúdský ministr zahraničí A. A. Al Jubeir: "Írán zůstává největším sponzorem terorismu ve světě."

 

... a ještě jedna myšlenka z projevů saúdského ministra zahraničí:"Íránci jsou jedinou zemí v regionu, která nebyla napadena Islámským státem ani  Al Kajdou - položme si naléhavou otázku, proč?"

 

... poslední citát patří tureckému ministru zahraničí. M. Cavusoglu:"Írán se snaží přetvořit Sýrii a Irák na dva šíitské státy. To je velice nebezpečné."

 

 

A česká stopa? I ta se na konferenčním mikroblogu našla:

 

... patříme svým významem na pódium, nebo do publika? "B" je správně.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 20.2.2017 8:15 | karma článku: 12,28 | přečteno: 339x