Pašovali jste někdy? Aneb Kapitální úlovek

• Ti starší mezi námi si jistě vzpomenou na pašování nedostatkového zboží z jedné části socialistického ráje do druhého. Z NDR do ČSSR. To ovšem hovoříme o „malém“ pašování, které s tím skutečným (drogy, umělecké předměty, sloní kly) má málo společného.

Především pokud jde o to, čemu se říká společenská nebezpečnost.

 

Kdo jezdí na dovolenou do Egypta dobře ví, co mu průvodce v autobusu nebo na letišti před odletem klade na srdce: žádné korály, žádné mušle, nic takového se ze země pod vysokou pokutou vyvážet nesmí. Vyvážet ve smyslu ukrýt v kapse či zavazadle, tedy pašovat.

 

Kolik si myslíte, že by se našlo Čechů, kteří to nikdy nezkusili? V porovnání s těmi, kdo našli odvahu a šli do toho. A když už seděli v boeingu, který začal rolovat po letištní ploše, nepozorovaně si oddechli.

 

Pár hvězdic či lastur v kabinovém zavazadle je ovšem pouhá karikatura skutečného pašeráctví, o němž v pátek (18/4) referovala egyptská média. Úřady ve středomořském přístavu Damietta, západně od Port Saidu, odhalily kapitální úlovek. V bednách adresovaných do Belgie byly objeveny židovské liturgické předměty. Podle všeho značné historické hodnoty, což je ještě cílem podrobné analýzy. To bude podle všech známek formalita. O případ se zajímají místa nejvyšší. Včetně ministerstva pro historické památky a starožitnosti. Velení jednotky sloužící v Damiettě k ochraně proti pašování archeologických a starožitných památek už požádalo prokuraturu, aby podnikla všechny právní kroky ke zjištění pachatelů.

 

Ministerstvo pro historické památky a starožitnosti zveřejnilo několik snímků pašovaných předmětů. Nabízím je v podobě, jak je publikoval portál Ahramonline.

 

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 19.4.2014 8:00 | karma článku: 6,44 | přečteno: 354x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K 8. květnu

8.5.2024 v 10:21 | Karma: 0