Olympijské ozvěny: Ještě k ruské hysterii

Rusky přišly v olympijském víceboji jednotlivkyň v moderní gymnastice o dvacetiletou nadvládu. V Tokiu je z trůnu sesadila izraelská reprezentantka Linoy Ašramová. Získala zlato, zatímco stříbro „zbylo“ pro Dinu Averinu.

 

Ve svém předchozím příspěvku*/ na toto téma jsem psal o tom, že Rusové – nejen olympijští bafuňáři, ale i někteří politici a také třeba mluvčí ministerstva zahraničí Zacharovová (!) - to nemohou „rozdýchat“ a mediálně řádí jako pominutí.

 

*/ Viz blog iDNES 7. 8. 2021: článek „OH: K jedné ruské hysterii aneb Když stříbro nestačí“.

 

Z technického pohledu je jádrem ruské nespokojenosti, ba uraženosti skutečnost, že Izraelce Ašramové při posledním cvičení na okamžik vypadla z ruky stuha, zatímco Dina Averina předvedla cvičení se stuhou bez chyby. To se projevilo v počtu bodů – připomeňme:

 

Dina Averina … 24,000

Linoy Ašramová … 23,300

 

Protože se ale medaile nerozdávaly za jednotlivá cvičení, nýbrž souhrnně za všechna čtyři cvičení (víceboj: obruč – míč – kužele – stuha), rozhodl o medailovém pořadí celkový počet bodů. Ten měla Ašramová vyšší (107,800) než Dina Averina (107,650), a proto vyhrála olympijské zlato.

 

Pro Rusy bylo ovšem stříbro nikoli důvodem k radosti, ale div ne urážkou. Opakovaně jsme z jejich strany slyšeli názory, že pokud někomu upadne náčiní, nemůže být mistrem světa – a tudíž Ašramová by se zlatého ocenění měla vzdát. Objevilo se také obvinění ze zfalšování výsledků rozhodčími: prý jenom proto, aby reprezentantka Ruského olympijského výboru neskončila na prvním místě.

 

K tomu izraelská média (web The Times of Israel a jiná) připomínají situaci z mistrovství světa ve víceboji jednotlivkyň v moderní gymnastice, které se konalo v roce 2018 v Sofii. A kde nastala pozoruhodná situace.

 

Ruská reprezentantka Dina Averina při finálovém cvičení se stuhou toto náčiní upustila (viz VIDEO níže čas 2:00 až 2:02 min). Přesto víceboj vyhrála a stala se světovou šampionkou – prostě proto, že měla nejvíce bodů: 81,450. Gymnastka na druhém místě obdržela 79,700 bodů a těšila se ze stříbrné medaile. Byla to shodou okolností Linoy Ašramová z Izraele.

 

Pokud mě paměť neklame, neprotestovaly tehdy Rusky samy proti sobě a nerozhodly se vrátit zlatou medaili proto, že Averinová stuhu upustila. Ani je k ničemu podobnému nikdo nevyzýval.

 

Po třech letech na olympiádě je ale všechno jinak. Izraelka také upustila stuhu, a přesto zvítězila. načež ruská média, například server Sport-Express, hned píší o skandálu. A Rusové předvádějí neskutečný hysterický cirkus.

 

Příznačné, poučné.

VIDEO YOUTUBE/Finálové cvičení Diny Averiny se stuhou v rámci víceboje v moderní gymnastice na MS 2018 v Sofii. (Pozornost věnuje dvěma sekundám počínaje časem 2:00 min.)

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 9.8.2021 13:35 | karma článku: 24,19 | přečteno: 643x