O smyslu pro humor trochu jinak

Shoda okolností tomu chtěla, aby se ve stejný den (25. 1.), kdy bloger Martin Faltýn publikoval článek „Máte ještě zdravý smysl pro humor?“, objevila na níže uvedeném serveru zpráva vyvolávající stejnou otázku.

 

V Ramalláhu, správním středisku Palestinskoarabské autonomie, mají Muzeum Jásira Arafata. V neděli 23. ledna tam proběhla vernisáž výstavy „Palestina a Jásir Arafat“ obsahující kromě jiných vyobrazení také karikatury bývalého šéfteroristy a později vůdce Autonomie. To se ovšem ukázalo být jako problém.

 

Arafat je zřejmě nekarikovatelná ikona; platí to i pro umělce, kteří jsou takzvaně nakloněni palestinské věci. A tak, jak píše server The Times of Israel, následovala vlna odporu. Server uvádí jako příklad Twitter Mony Bakerové, mediální koordinátorky Rady žen v Pásmu Gazy. Píše o „urážlivých a ostudných karikaturách zesnulého prezidenta Jásira Arafata“, a to „výtvarně i obsahově“. Navíc jí vadí, že se nacházejí v místě, kde Arafat pobýval (muzeum je propojeno se sídlem šéfů Autonomie „Mukata“; součástí komplexu je i Arafatovo mauzoleum). Prostě: správa muzea si podle Mony z Gazy zaslouží toliko dvě slova: Hanba, hanba!

 

Aktivisté Fatahu, kdysi teroristického hnutí, které Arafat spoluzaložil, požadují prošetření, jak je možné, že se takovéto karikatury na výstavu vůbec dostaly. To už zní výhružně.

 

Podobných kritiků, kterým nedostatek humoru zabránil pochopit smysl toho, co znamená termín karikatura, bylo v palestinskoarabské společnosti tolik, že se vedení muzea rozhodlo (bylo nuceno) ta nejvíce neoblíbená díla z výstavy odstranit. Na svém webu k tomu vydalo vysvětlující prohlášení, v němž uvádí, že i když jsou některé kresby kontroverzní, představují vlastní pohled autorů na to, jak podporují palestinskou věc a zesnulého prezidenta Arafata. Někteří na téma nahlížejí z čínské perspektivy, jiní z jihoafrické, další z brazilské a tak dále – a všechny spojuje solidarity a Palestinci.

 

Nicméně všechny kresby, které palestinské veřejné mínění nepřijalo, byly odstraněny, uzavírá prohlášení. Co tomu říkají samotní umělci se ve zprávách neuvádí.

 

Abychom si udělali představu o tom, jak odmítnuté karikatury vypadaly, nabízím níže fotoodkaz z vernisáže. Skupina návštěvníků v čele s premiérem Autonomie Muhammadem Shtayyehem (muž s rouškou v rukou) stojí u karikatur Arafata a nezdá se, že by se ti lidé odvraceli s odporem. Nejspíš mají větší smysl pro humor než „palestinská ulice“.

FOTOODKAZ  ZDE 

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 25.1.2022 18:53 | karma článku: 17,73 | přečteno: 524x