O rouškách a respirátoru z poštovní schránky

Za vládní zásilku v poštovní schránce se sluší poděkovat. Typickým lidovým: „Jé, děkujeme, ale neměli jste si dělat takovou škodu.“ Možná jste to také někdy v životě slyšeli.

 

Je to zvláštní dar. Může vyvolávat rozpaky. Pět roušek a jeden respirátor. Darovanému koni prý nemáme příliš zkoumat stav chrupu. Jen zdvořile poděkovat. Je to slušnost.

 

Co si ale budeme o tom daru myslet, je jiná věc. Vláda poslala do Atén zásilku sov, kterých je už tak ve městě víc než dost. Anebo další várku dřeva do lesa.

 

Ne že bychom ten dar nevyužili, já alespoň ano. Roušky byly v pořádku, stejně tak respirátor. Ovšem vzhledem k tomu, že roušky (respirátory) jsme museli začít používat na začátku koronakrize, tedy od března, a nyní máme září … je tato vládní dodávka poněkud zvláštní. Zlé jazyky tvrdí cosi o tom, že je před volbami a že tedy … ale to jsou jistě pomluvy. Nebo ne?

 

Před několika lety, bylo také před volbami, jsem stál po ránu na autobusovém terminálu našeho města – a kde se vzal, tu se vzal, objevil se vysoký štíhlý muž s platem plným sáčků s koblihami. Andrej Babiš. Také jsem si jednu vzal a odvezl ji ženě. Jako překvapení k snídani. Vliv to na mě ovšem nemělo žádný – ANO jsem stejně nevolil.

 

Nechme ale Babiše Babišem a podívejme se na onen respirátor z vládní pošty.

 

Zaznamenal jsem výtku, že návod na obalu respirátoru byl v angličtině. Těžko nesouhlasit, měl být v češtině. Na druhou stranu – mohl být i v čínštině, neboť jde samozřejmě o dodávku z té „hodné Číny“ (podle prezidenta Zemana a spol.).

 

A co jsme se z obalu dozvěděli? Podívejme se na obrázek:

 

... (Foto: Autor článku)

 

A tady je legenda:

 

1 … Disposable – respirátor je na jedno použití.

 

2 … Respirátor byl vyroben v ČLR.

 

3 … A co jsme vlastně obdrželi? Zdravotní respirátor proti částicím a chirurgickou roušku v jednom.

 

4 … A konečně: o jaký typ jde? V médiích bylo řečeno, že o FFP2. Je tomu opravdu tak? Ano. Na obrázku je uveden údaj N95-1860. Co znamená? Respirátor N95 je s částicovým filtrem, který splňuje normu N95 amerického Národního institutu pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci NIOSH pro filtraci vzduchu. Respirátory N95 jsou považovány za stejně funkční, jako jsou respirátory FFP2 Evropské unie. (Wikipedie). Totéž uvádí - abychom se drželi zásady dvou zdrojů - také web Gigalékárna.cz. Číslo 1860 pak označuje model tohoto respirátoru.

 

Čili: využijeme vládní dar a pak se vrátíme k rouškám či respirátorům z vlastních zásob. Tak jako tomu bylo před vládním darem. Protože pandemie spíše sílí, než aby ustupovala.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 18.9.2020 19:40 | karma článku: 21,73 | přečteno: 1477x