O nulové vypovídací hodnotě blogů

Píšu hodně o Izraeli. Jsem za to plísněn, kritizován. Těmi, kdo nesdílejí mé proizraelské postoje. Útoky jsou to různé, právě dnes jeden diskusní troll na moji adresu uvedl: amatérské fandovství s nulovou vypovídací hodnotou.

 

Je to někdy až komické. Obrazně řečeno: dáte si do vývěsního štítu, že nabízíte primárně víno – a pak vám do vinotéky chodí prudit pivaři, jestli to není trapné, samé víno, víno a zase víno. Kdo si myslíte, že to pije?, ptají se. Nenapadne je zamyslet se nad tím, jestli by nebylo lepší, kdyby jako „nevinaři“ obešli vinotéku obloukem a zamířili jinam.

 

Marnost nad marnost.

 

Dostávám do emailu každý den upozornění Google (služba Google Alert) na zprávy týkající se Izraele. V úterý 22. 12. byl mezi nimi odkaz na článek na webu iROZHLAS.cz s titulkem  „V Izraeli hrozí nové volby. Vláda se ani na poslední chvíli nedojednala rozpočtový kompromis“.  Jde o zprávu ČTK, která čerpala z agentury AP. Tedy samí profesionálové, žádný amatérský fanda.

 

Podivně znějící druhou větu v nadpise – zvratné sloveso „se“ tam zjevně nepatří – můžeme pominout, chybička se vloudila. Důležitý je obsah sdělení. Ten ale není docela přesný. Tentokrát nešlo ani tak o rozpočtový kompromis, jako o kompromis termínový. Šlo o to posunout datum, do kterého má být schválen rozpočet na rok 2020 (ano, 2020), a to z 22. 12. na 31. 12. Neboť podle stávající zákonné normy, nebude-li schválen rozpočet na rok 2020 do půlnoci 22. 12., musí se parlament rozpustit a současně budou vyhlášeny předčasné volby na 23. 3. 2021.

 

Této jemné nepřesnosti si člověk, který podrobně dění v Izraeli nesleduje, bezpochyby nevšiml.

 

Pojďme ale k textu samotnému.

 

V něm čteme:

 

  • Při pozdním nočním zasedání parlamentu poté členové koaličních stran Likud premiéra Benjamina Netanjahua a Modrá a bílá ministra obrany Bennyho Gance hlasovali poměrem 49 ku 47 proti návrhu odložit dnešní rozpočtový termín o další dva týdny, informovala agentura AP.

 

Jak rozumět této formulaci? Při zběžném čtení, bez dalších vědomostí o této záležitosti, vzniká dojem, že všichni, případně většina členů koaličních stran hlasovala proti návrhu zákona, kterým se měl prodloužit termín pro přijetí státního rozpočtu na rok 2020 (z 22. na 31. 12.), čímž se měla vytvořila šance na odvrácení předčasných voleb. To ale nedává smysl (hlasování většiny koaličních poslanců proti), vezmeme-li do úvahy, že v neděli 20. 12. se právě na tomto návrhu domluvili lídři obou stran (Likudu a Modrobílých).

 

Tak tomu samozřejmě nebylo. Ve skutečnosti proti návrhu hlasovaly strany opozice a k nim se přidali někteří „rebelové a přeběhlíci“ z dosud vládních stran (3 z Modrobílých a jedna z Likudu). Také proto zákon neprošel. Většina přítomných koaličních zákonodárců z obou stran hlasovala pro návrh. To jsme se ovšem ze zprávy na iROZHLAS.cz nedozvěděli.

 

Dále je v článku uvedeno:

 

  • V případě, že rozpočet pro rok 2021 nebude schválen do dnešní půlnoci (22. 12. - LS), musí být podle izraelského zákona rozpuštěn parlament a do tří měsíců, tedy koncem března, se musí uskutečnit volby.

 

Opět nesprávný údaj: jedná se o rozpočet na rok 2020, jakkoli se to jeví jako absurdní; rozpočtu na rok 2021 se týkají jiné termíny.

 

Znovu opakuji: na této zprávě pracovali ve zmíněných médiích profesionálové. Přesto se dopustili několika nepřesností a nevhodných formulací, které její obsah významově posunují až na hranici dezinformace.

 

Dokud se toto bude dít, budeme mít my, „amatérští fandové“, jak nás někteří pejorativně označují, v internetovém prostoru své místo. Je na čtenářích, aby posoudili, jestli věcně správné informace blogerů mají či nemají nulovou vypovídací hodnotou.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 22.12.2020 16:55 | karma článku: 26,22 | přečteno: 763x