O jednom intimním odhalení

Každý máme své drobné slabosti, někdo to nazývá „hříchy mládí“. Ten můj se jmenuje Sarid Hadadová. Zpěvačka. Má v repertoáru bezpočet skladeb – a také jednu, která zakořenila hluboce v mém nitru (viz VIDEO 1).

 

Dokonce natolik, že mi kdysi stálo za to vytisknout si její fotografii a umístit ji v práci na vnitřní stranu dveří osobní skříně. Sarit byla symbolem krásy dcer Země izraelské.

 

V Izraeli patří ke špičce nejen popu, ale žánru mizrachi, tedy v muzice se silnými orientálními vlivy (řečeno ve zkratce).

 

Mizrachi hudbu interpretují vesměs Mizrachi Židé, tedy Židé ze severoafrické, kavkazské a středovýchodní diaspory. A Mizrachi Židovka Sarit je – její rodiče, Horští Židé, se přistěhovali do Izraele z Dagestánu.

 

Narodila se 20. září 1978, podle občanského kalendáře je tedy čerstvou třiačtyřicátnicí. Na svém kontě má 23 alb, v roce 2002 reprezentovala Izrael na Velké ceně Eurovize, kterou hostilo Estonsko. Skončila dvanáctá.

 

V těchto dnech se  znovu dostala do popředí mediálního zájmu. Web listu The Jerusalem Post vysvětlil 20. září proč. Už v titulku „Sarit Hadad comes out as lesbian, reveals partner in new song“ (Sarit Hadadová se přihlásila k homosexuální orientaci, v nové písni odhalila svoji partnerku) - obr. 1.

 

... obr. 1/Zdroj: Web listu The Jerusalem Post.

 

Zklamání? Upřímně: tak trochu ano. Anebo jinak: nemilé překvapení. I když asi jak pro koho.

 

The Jerusalem Post píše, že mnoho z jejích písní se neslo v romantickém (heterosexuálním) duchu. Pojednávaly o lásce, srdcebolu, přitažlivosti, manželství. Staly se klasikou hudebních párty. Ona sama se ale nevdala; v osmatřiceti měla první dítě, přičemž nikdy nezveřejnila identitu otce a vyvolala spekulace, že šlo o početí z darovaného spermatu. Před dvěma lety se jí narodila druhá dcera.

 

Přiznání Sarit k tomu, kým vlastně je přijali s nadšením především lidé patřící k homosexuální komunitě. Mezi nejvýše postavené můžeme zařadit  ministra zdravotnictví Nitzana Horowitze, předsedu ultralevé strany Meretz. Ten na Twitteru napsal, že ho Sarit otevřeným přiznáním (emocionálně) zasáhla a dodal: „Je tak důležité, co říkáte svým dcerkám a všem: kdokoli může být tím, kým chce, s kým chce a jak chce.“

 

I to má ale své limity.

 

Na tomto místě je nutné říci také příslovečné „B“. Stalo se v časech izraelských patriarchů, že když lidské konání související s homosexuálními praktikami přesáhlo jisté meze, došlo k události, z níž dodnes mrazí. Stačí připomenout jména dvou měst: Sodoma a Gomora. V 19. kapitole biblické knihy Genesis čteme:

 

  • A Hospodin dštil na Sodomu a na Gomoru sirou a ohněm … . Vstav pak Abraham ráno, pospíšil k místu tomu, kdež byl stál před Hospodinem. A pohleděv k Sodomě a Gomoře, i na všecku zemi té roviny, uzřel, a aj, vystupoval dým z země té, jako dým z vápenice.

 

Každá mince má dvě strany.

 

Aby ale zpráva týkající se osobního života zpěvačky Sarit Hadadové byla úplná, je potřeba uvést to podstatné v tomto příběhu. Její životní partnerkou je muzikantka a producentka Tamar Yahalomiová. Ta se také autorsky podílela na písni „A Love Like Ours“, v níž Sarit svoji lesbickou orientaci odhaluje.

VIDEOPŘÍLOHA YOUTUBE

VIDEO 1 – Píseň „Šma Jisrael“

 

 

VIDEO 2 – Píseň „ A Love Like Ours“

 

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 20.9.2021 23:55 | karma článku: 10,25 | přečteno: 424x