Nová zkratka: COS

V noci se vrátili z dovolené naši mladí. Kde byli? V Egyptě. V sobotu dopoledne jsme na parkovišti potkali syna švagrové s rodinou. Měli zavazadla. Kam jedete, ptáme se. Domů, vracíme se z dovolené. Kde jste byli? V Egyptě.

 

Vzácná shoda, nezávisle na sobě. Vlastně mě potěšili, protože si vážím každého, kdo jezdí na dovolenou na egyptské rudomořské pobřeží. Tamní korálové útesy jsou úžasné – a rád dopřeji každému, aby se jejich krásou dosyta pokochal. Jako šnorchlař či potápěč.

 

Toto egyptské zastavení nás přivádí k realitě v zemi na Nilu, které dominuje COS. Nová zkratka? Ano. Tato tři písmena znamenají ledacos, nejnověji také „Comprehensive Operation Sinai 2018“, označení pro současnou masivní protiteroristickou vojenskou operaci v Egyptě. Spuštěna byla 9. února; jejím cílem je vykořenit terorismus v zemi. To se nejspíš nepodaří, ale v každém případě bude výrazně oslaben.

 

Egyptská média přinášejí každý den zprávy o výsledcích operace COS (možná přesněji COS 2018). Je úspěšná? Posuďme společně – z následujícího přehledu.

 

  • Během prvních šesti dnů bylo zlikvidováno 53 takfiristů, stoupenců extrémní ideologie islámského terorismu, která považuje všechny, kdo tuto ideologii nevyznávají včetně muslimů za nevěřící, kteří musí být vyhubeni. Jinými slovy: dosadíme-li za takfiristy teroristy, chybu neuděláme.
  • 17. února bylo hlášeno zatčení 408 podezřelých nebo hledaných zločinců, deaktivováno 45 IED (improvizovaných výbušných zařízení) nastražených proti egyptským ozbrojeným složkám, objeveno 158 úkrytů a skladů teroristů, které obsahovaly vysoce výbušné materiály včetně plastické trhaviny C-4 (obdoba českého semtexu) a chemických látek použitelných pro výrobu IED, komunikační zařízení, sedm vozidel, 32 motocyklů a sedm tun narkotik.
  • Námořní hlídky intenzivně monitorují oblast mezi Rafahem a Al Arišem (mapa níže), aby zamezily útěku teroristů přes Středozemní moře.
  • Na západních hranicích Egypta bylo zachyceno 99 ilegálních zbraní a na 400 tisíc tablet s narkotiky.
  • Součástí akce COS 2018 je vydávání nových průkazů totožnosti, řidičských průkazů a automobilových licencí pro obyvatele středního a severního Sinaje.

 

 ... Portál Ahramonline zveřejnil 14/2 tento infograf, který zobrazuje výsledky prototeroristické operace COS 2018 za období od začátku akce do 13. února. Zlikvidováno 89 úkrytů, 1 mediální centrum, 1 polní laboratoř, zatčeno 122 podezřelých, zničeno 31 skladů s výbušninami, eliminováno 28 teroristů, 22 čtyřkolových vozidel  konfiskováno a 11 zlikvidováno, zničeno 58 motocyklů, zabaveno 500 kg narkotických látek. V celé zemi bylo uvedeno do činnosti 398 hlídek a check-pointů.

 

... mapa k článku: 1 - severní Sinaj, 2 - Pásmo Gazy ovládané teroristickým hnutím Hamas, 3 - Izrael. Šipkami označena města Rafah a Al Ariš. (Podklad: Google Maps)

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 17.2.2018 15:46 | karma článku: 17,86 | přečteno: 1017x