Není balón jako balón

„Balón,“ zavolala žena z kuchyně, kde připravovala snídani. Pro mě to byl jasný signál: vymrštit se od PC, vzít foťák a přesunout se za ní. Otevřel jsem okno, což nebylo kvitováno ani manželkou, ani vnukem, který u nás dnes spal.

Venkovní teploměr totiž ukazoval v tu chvíli plus sedm.

 

Modrobílá obloha, v pozadí namodralé hory, hnědnoucí listoví břízy uprostřed zeleně upozorňující na blížící se podzim (ještě týden a je po létě) – a nad tím vším dominuje červený horkovzdušný balón. Majestátně plující „mezi nebem a zemí“.

 

(Foto: Autor článku.)

 

Napadlo by vás v souvislosti s tímto balónem něco nekalého? Nebezpečného? U nás jistě ne. Ne tak jinde.

 

Dnes ráno se objevil v jiné části světa, asi 2800 km od výše zobrazeného, balón jiný. Menší, žlutý, nafukovací – a hlavně podezřelý. Přistál u judské osady Bejt Choron severozápadně od Jeruzaléma.

 

Nebyl předmětem nadšeného obdivu a fotografování. Naopak: byl předmětem policejního vyšetřování.

 

Existovalo totiž vážné podezření, že tento balón by mohl mít zápalné zařízení. Proto se o něj zajímá policie, jmenovitě odborníci na likvidaci bomb. Není v tom nic přehnaného. Od letošního března posílají palestinští Arabové z Pásma Gazy nejrůznější zápalné draky a balóny nad území Izraele, kde pak působí požáry a všemožné škody. Tak proč by se nemohli Arabové v Předjordánsku pokusit o něco podobného?

 

S jistotou to tvrdit nelze – proto bylo zapotřebí dnešní žlutý balón důkladně prozkoumat.

 

Jak říkám: není balón jako balón.

 

Dobré nedělní ráno všem.

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 16.9.2018 9:40 | karma článku: 18,27 | přečteno: 450x