Nejnovější faux pas TV Nova aneb Kam zmizel Clinton?

Tento týden probíhá ve Spojených státech ve znamení rozloučení se senátorem Johnem McCainem. Díky televizním a internetovým přenosům u toho můžeme být i my, obyčejní lidé vzdálení od pietních míst kolem sedmi tisíc kilometrů.  

 

Na webu Johna McCaina jsme mohli v sobotu 1. září sledovat smuteční bohoslužbu v Národní katedrále ve Washingtonu DC, která patří Episkopální církvi USA, v jejímž prostředí zemřelý vyrůstal, byť později navštěvoval shromáždění Severního baptistického sboru ve Phoenixu. Setkání se uskutečnilo v režimu „Invitation Only“ - tedy pouze pro pozvané. K těm patřili i tři bývalí američtí prezidenti Bill Clinton, George W. Bush (*1946) a Barack Obama a vedle nich seděli v lavici ve svatostánku bývalí viceprezidenti Dick Cheney a Al Gore. Zaznamenal jsem i někdejší US státní tajemníky Madeleine Albrigtovou a ikonu - Henryho Kissingera.  Tak bych mohl pokračovat ještě dlouho.

 

Podstatné jsou tři VIP osobnosti z kategorie nejvyšší – tří jmenovaní prezidenti.

 

Dnes (2/9) ráno jsem si pustil ze záznamu Televizní noviny stanice Nova z předchozího večera, kde jsem se od Martina Pouvy dozvěděl:

 

  • Uctít jeho (McCainovu – LS) památku do Národní katedrály ve Washingtonu přišla nejen rodina, ale také desítky významných politiků včetně dvou bývalých prezidentů, Baracka Obamy a George Bushe.

 

Tady si ovšem Nova může připsat mezi své mediální "hříchy"  jedno faux pas. Jsou-li na nějaké oficiální akci podobného typu přítomni tři bývalé hlavy daného státu, pak nelze říkat, že tam byly pouze dvě. Prostě proto, že to není pravda.

 

A pozor, nejde o nějaké přeřeknutí. Televizní noviny připravuje (domnívám se) tým, který se jistě považuje za profesionály – a těm by se taková chyba stát neměla. Nova se vlastně dopustila společenské urážky prezidenta Clintona, pakliže uvedla, že mezi desítkami „významných politiků“ byli prezidenti Obama a Bush, ačkoli i Clinton byl prokazatelně přítomen.

 

Ledaže by Billa Clintona nepovažovala za významného politika – pak se ale musíme ptát proč? Nemyslím si ale, že bychom mohli Novu právě z tohoto podezřívat, spíše jde o povrchní, neprofesionální přístup k tématu. (Viz níže Rozuzlení.)

 

Z čistě lidského hlediska má novácké sdělení ještě jednu nepříjemnou souvislost. Abych to celé trochu odlehčil: sedí štamgasti v hospodě, popíjejí svijanského Barona a odehrává se mezi nimi následující dialog.

 

  • Tak tam měl tři prezidenty, v tý katedrále.
  • Kdo?
  • No ten ... ten senátor, co byl ve Vietnamu, jak teď umřel.
  • Jo ten, co byl sestřelenej.
  • Tři prezidenty?
  • Tři, čet´jsem to u Stejskala na blogu.
  • Co kecáš, vole. Čuměl jsem včera na Novu a tam ten bejvalej sporťák říkal, že byli dva.

 

Kolik lidí šlo v sobotu večer spát s informací, že byli dva. Protože to říkali na Nově.

 

ROZUZLENÍ

Je pravda, že ačkoli byli v katedrále exprezidenti tři, smuteční promluvu měli pouze dva – Bush a Obama. Zřejmě na základě toho Nova usoudila, že tam byli z prezidentů pouze oni. Je to učebnicový příklad toho, jak tato televize pracuje: povrchně. Kdyby se víc zajímala o fakta a méně o to, jak ohromit diváckou obec, takováto chyba by se jí stát nemohla.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 2.9.2018 9:15 | karma článku: 33,42 | přečteno: 1692x