Nejen Sparta

Český fotbalem hýbe záležitost bučení dětského publika na pražské Letné během zápasu Evropské ligy mezi domácí Spartou a týmem Rangers FC. Podrobnosti v národě fotbalových fandů rozvádět jistě netřeba.

 

Pouze v zájmu sdělování úplných informací je třeba uvést, že UEFA bude řešit nejen dění na Spartě, k němuž došlo ve čtvrtek 30. září, ale také ještě jednu neblahou událost. Téhož dne se hrálo v Berlíně utkání nové Evropské konferenční ligy mezi domácím 1. FC Union a izraelským klubem Maccabi Haifa (s nímž se 21. října utká na jeho hřišti Slavia Praha).

 

Na berlínském Olympijském stadionu došlo vůči fanouškům Maccabi k nechutným projevům antisemitismu. Napsal jsem o tom na blogu iDNES samostatný článek (K berlínskému incidentu v Konferenční lize/2. 10. 2021), z něhož vyjímám:

 

  • V táboře fanoušků domácího klubu se našla skupina idiotů, která si neodpustila vůči příznivcům Maccabi urážlivé antisemitské výpady. Především slovní („zas**ný Židi), zaznamenáno bylo také polévání pivem (házení kelímků) a jeden pokus o zapálení izraelské vlaječky. Na Twitteru se objevilo i foto jedince, který svůj primitivismus dal najevo okázáním hajlováním.

 

UEFA tedy aktuálně vyšetřuje dvě záležitosti – sparťanskou a berlínskou (tedy údajný rasismus na jedné a zjevný antisemitismus na druhé straně), jak je zřejmé z jejího webu a informací v sekci „Disciplinary“ - viz obr. 1 až 3:

 

... obr. 1/UEFA informovala 5. října o dvojím disciplinárním vyšetřování. Podrobnosti k vyšetřování 1 jsou uvedeny na obr. 2, podrobnosti k vyšetřování 2 na obr. 3. (Zdroj zde i níže: Web organizace UEFA.)

 

... obr. 2/Informace na webu UEFA o vyšetřování události v Berlíně.

 

... obr. 3/Informace na webu UEFA o vyšetřování události na Spartě.

 

Dlužno dodat, že obě záležitosti se od sebe liší a nemají žádnou souvislost. Nicméně v zájmu objektivity je nutné uvést - a tedy vědět -, že UEFA  zahájila vyšetřování dvojí, nejen toho, co se událo na Spartě. Aby nevznikl dojem, že si na nás v řídící organizaci evropské kopané snad zasedli ...

Autor: Lubomír Stejskal | středa 6.10.2021 10:11 | karma článku: 11,19 | přečteno: 404x