Nechutnost

Že i špičkoví hudebníci, kteří patří ke světovému dědictví, mohou být lidsky vzato úplni pitomci, jsme se přesvědčili mnohokrát. Stačí připomenout Rogera Waterse (ex Pink Floyd) a jeho protiizraelský fanatismus.

 

V těchto dnech se ukázalo, že podobně uvažujícího člověka, nad jehož úsudkem zůstává rozum stát, mají i v Izraeli.

 

Středa 5. června je dnem pohřbu izraelské První dámy Nechamy Rivlinové. Konat se bude podle následujícího programu, který zveřejnil na svém Twitteru prezident Rivlin:

 

Současně se ale v médiích probírá neuvěřitelný post, který na Facebooku zveřejnil  Efraim Šamir.  Předpokládám, že většině čtenářů toto jméno nic neřekne, tak alepoň telegrafická vizitka. Muzikant, zpěvák a multiinstrumentalista, většinou hrající na kytaru. V 70. letech byl členem populární kapely Kaveret, která se ve čtyřiasedmdesátém zúčastnila Velké ceny Eurovize. Ano, to je ta Eurovize, na níž odstartovala svou hvězdnou kariéru skupina ABBA s písní „Waterloo“. Kaveret soutěžili se skladbou „Natati La Khayay“: v konkurenci 17 zemí skončili sedmí.

 

V souvislosti s úmrtím paní Rivlinové zveřejnil Šamir na svém Facebooku následující tři slova:

 

 

Česky:  PROČ NE SÁRA?  Ve zjevném odkazu na manželku premiéra Netanjahua.

 

Není divu, že jeho příspěvek vyvolal bouři nevole. Kritiku  si vysloužil jak ze samotné strany Likud, tak od jejích politiků. Úřadující ministryně kultury a sportu  Miri Regevová  uvedla, že Šamir překročil červenou čáru a dodala, poněkud spekulativně, že kdyby se taková slova týkala nějaké osobnosti z levého spektra, „kriminální policie by už zahájila vyšetřování“.

 

Náměstkyně ministra zahraničí  Cipi Hotovelyová  zase hovořila o tom, že umělcova slova jsou šokující a vyzvala k jejich všeobecnému odsouzení.

 

A co na to samotný Šamir? V dalším facebookovém postu sdělil „všem pokrytcům“: Nemluvte se mnou o morálce potom, co jste si vybrali za premiéra lháře a zločince.

 

Je to jeho názor. Proč by ale měla kvůli tomu umírat Sára Netanjahuová?

 

Myšlenkové pochody některých špičkových muzikantů jsou vskutku obtížně pochopitelné.

 

Autor: Lubomír Stejskal | středa 5.6.2019 9:05 | karma článku: 22,92 | přečteno: 726x