Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Naama Issacharová: V předvečer dne naděje

Velká očekávání jsou vkládána do návštěvy ruského prezidenta Putina v Izraeli, kam přiletí ve čtvrtek 24. ledna. Napjatí jsou všichni, kdo se zájmem a solidárně sledují případ Naamy Issacharové.

 

Nejvíce samozřejmě ona sama. Bude Putinova návštěva znamenat konec jejího nesmyslného věznění?

 

Putin bude mezi dalšími světovými státníky a představiteli bezmála pěti desítek zemí, kteří se v izraelském hlavním městě (Jeruzalémě, nikoli Tel Avivu) zúčastní dalšího Světového fóra o holocaustu. Jeho návštěva má ale ještě jeden význam: může znamenat svobodu pro Naamu Issacharovou.

 

Mladou Izraelku, která má také občanství USA, kde se narodila. V ruském žaláři si odpykává sedm a půl roku za to, že v jejím odbaveném zavazadle (odbaveno bylo v Indii, odkud se vracela do Izraele po tříměsíčním pobytu po vojně) našla bezpečnost na letišti v Moskvě 9,6 gramu konopí. Dodejme, že v době, kdy čekala v tranzitní části letiště Šeremetěvo na další spoj a ke svému zavazadlu neměla přístup. (O tom, jak její kauzu prezentovala agentura TASS v předvečer Putinovy návštěvy píšu níže.)

 

V souvislosti s cestou Putina do Izraele přinesla zmíněná agentura TASS dvě důležité informace. Ta méně důležitá: Putin musel zkrátit návštěvu ze dvou dnů na jeden vzhledem k pracovnímu vytížení souvisejícímu s formováním nové ruské vlády. Z toho důvodu neusedne v Jeruzalémě ke stolu s ostatními zahraničními představiteli při středeční slavnostní večeři, kterou pro hostitelé připravili.

 

SETKÁNÍ S MATKOU

Zpráva důležitější: Putin se kromě jiných sejde s matkou vězněné Izraelky paní Yaffou Issacharovou (obr. 1). Setkání se zúčastní premiér Netanjahu a jeruzalémský řecko-ortodoxní patriarcha Theofilos III. Poradce Kremlu Jurij Ušakov k tomu doplnil, že během setkání bude posouzen humanitární aspekt kauzy Naamy Issacharové.

 

 

To zní velice nadějně, jen to nezakřiknout.

 

V této souvislosti mě zaujala pasáž v článku agentury TASS o Putinově návštěvě v Izraeli, která čtenářům přibližuje kauzu Naamy Issacharové. Opakuje známá fakta (9,6 g konopí nalezeného v odbaveném zavazadle) a dodává, že

 

  • 11. října 2019 Městský soud v Chimki v Moskevském regionu shledal Issacharovou vinnou z držení a pašování drog a ve standardním režimu ji odsoudil na 7,5 roku trestní kolonie. Issacharová připustila vinu pokud jde o držení drogy, ale popřela obvinění z pašeráctví, přičemž zdůraznila, že neměla přístup ke svému zavazadlu zapsanému pro tranzitní let. TASS dále píše, že podle svých vlastních slov drogy nikdy neužívala drogy a že ani netuší, jak se konopí mohlo do jejího zavazadla dostat. Moskevské oblastní soud pak verdikt 19. prosince potvrdil.

 

S potěšením jsem zaznamenal, že agentura TASS dala prostor oběma stranám (byť takto ve zkratce).

 

CO ZA TO?

Pokud bude Naama záhy omilostněna, nelze se vyhnout otázce – a izraelská média se jí vskutku nevyhýbají – co za to Rusové budou chtít (případně v neveřejném jednání už chtěli). Telegraficky:

 

  • slovní podporu ze strany izraelského premiéra pokud jde o zdůraznění významu a důležitosti Rudé armády a Ruska v rámci osvobození Evropy od nacismu;
  • převedení tzv. Alexandrova dvora v Jeruzalémě do ruského vlastnictví, k čemuž Izrael podle některých zdrojů už svolil. Alexandrův dvůr zahrnuje především pravoslavný kostel Alexandra Něvského nacházející se v sousedství Chrámu Božího hrobu.
  • Rusové mají zájem také o další nemovitosti v komplexu zvaném Ruský dvůr (západně od Starého města). Vybudován byl pro ruské pravoslavné poutníky v druhé polovině 19. století. Po první světové válce využívala budovy britské mandátní správě (kromě katedrály Nejsvětější Trojice), po vzniku Izraele byly vráceny moskevskému patriarchátu; v roce 1964 byl komplex (kromě katedrály a ještě jedné budovy odkoupen izraelským státem za 3,5 milionu dolarů, přičemž cena byla vyrovnána v pomerančích). Další část komplexu, tzv. Sergejův dvůr, byla převedena na ruský stát v roce 2008. Podle dostupných informací má Rusko zájem o bývalý ženský hostel Marianskaja, který kdysi sloužil pravoslavným poutnicím a později se z něj stalo vězení. Nyní je v budově Muzeum bojovníků židovského podzemí.

 

Rusko podle izraelských serverů dále očekává od Jeruzaléma vstřícnější přístup ke svým turistům navštěvujícím Izrael, omezení aktivit izraelského letectva v Sýrii a ve výčtu nechybí ani propuštění vězňů. Zmíněno bylo izraelské gesto související s vydáním ostatků pohřešovaného seržanta Zacharyho Baumela, který zmizel v Libanonu při protiteroristické operaci Mír pro Galileu 1982: Izrael jako projev dobré vůle propustil dva vězněné rezidenty Golanských výšin – jeden byl odsouzen za kriminální trestný čin (zabití syrského civilisty) a druhý byl charakterizován jako bezpečnostní vězeň (podpora terorismu a kontakty s nepřátelskou organizací).

 

Chtělo by se říci: Není to trochu moc, Vladimire Vladimiroviči, za jednu baťůžkářku s 9,6 gramy konopí? Ale říkat to nebudeme, protože jde  zčásti o nepotvrzené varianty; podstatné je, aby Naama byla co nejdříve doma. V době, kdy píšu tento článek (22/1 večer kolem půl osmé) jsme v napjatém očekávání co přinese den následující, den klíčový.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | středa 22.1.2020 19:43 | karma článku: 8,43 | přečteno: 260x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Nebetyčná nehoráznost Mezinárodního trestního soudu

Přesněji jeho hlavní prokurátora Karima Khana, který se po mém soudu dopustil jako právník fatální chyby. Položil rovnítko mezi agresora a jeho oběť a tím totálně znevěrohodnil principy spravedlnosti.

20.5.2024 v 22:27 | Karma: 0 | Přečteno: 28x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Izrael: Válka v Gaze a boj ve vládě

Hlavní zprávou izraelských serverů v sobotu 18. května byl obsah vystoupení ministra válečného kabinetu Bennyho Gantze. Ten předložil Netanjahuovi šest bodů a termín pro jejich uvedení v život.

20.5.2024 v 17:28 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

K havárii vrtulníku s pohlaváry íránského totalitního režimu

Když jsem v neděli 19. května před půlnocí hledal v íránských médiích podrobnosti týkající se této záležitosti (nenašel jsem nic, vše bylo potvrzeno až v pondělí ráno), narazil jsem na jedno „kouzelné“ přiznání.

20.5.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 21x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Jeruzalémský atletický grandslam

Po loňském 7. říjnu se v Izraeli nekonají z pochopitelných důvodů žádné sportovní podniky se zahraniční účastí. A izraelské klubové týmy, stejně jako národní reprezentace, musí hrát domácí zápasy v cizině.

19.5.2024 v 22:46 | Karma: 0 | Přečteno: 6x | Diskuse| Sport

Lubomír Stejskal

Gaza: Jiný pohled na genocidu

Valí se to na nás ze všech stran: Izrael páchá v Pásmu Gazy genocidu. Jen málo prostoru ale dostávají odborníci schopní tento nesmysl kvalifikovaně vyvrátit.

18.5.2024 v 16:33 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Na mokré silnici nevybral zatáčku a auto utopil v rybníce, vylovil ho jeřáb

22. května 2024  10:24

Na dně rybníka skončila ranní cesta do práce řidiče červeného opelu. Ve Stříteži na Jihlavsku...

OBRAZEM: Zlámané turbíny, z domů třísky. V Iowě zabíjelo ničivé tornádo

22. května 2024  10:22

Městečko Greenfield v americkém státě Iowa v úterý zpustošilo silné tornádo. Vyžádalo si nejméně...

Norsko, Španělsko a Irsko uznají Palestinu. Terorismus se vyplácí, reaguje Izrael

22. května 2024  9:47,  aktualizováno  10:11

Norsko, Irsko a Španělsko formálně uznají Palestinu jako stát. Bez uznání palestinského státu...

Carlsona vysílají v ruské televizi. V pořadu řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46,  aktualizováno  22.5 10:07

Na ruské státní televizi Rossija 24 se objevil pořad amerického moderátora Tuckera Carlsona. Jeho...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 4835
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 830x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal