Na skok do LA

Americký Den nezávislosti jsem oslavil stylově. Přesunul jsem se do Kalifornie – na mezinárodní letiště v Los Angeles. Nikoli reálně, ale prostřednictvím internetu. Dnešní technika dokáže divy.

 

Mnozí z nás sledují na Mall.tv/Slow TV on line přenos z dráhy 06/24 pražského letiště v Ruzyni. Přílety a odlety. Stejnou možnost nabízí i letiště v Los Angeles (LA). Přesněji: podobnou. Jde o virtuální zobrazení letiště, do něhož jsou přenášeny reálné údaje o odletech a příletech.

 

Sledovat provoz na tomto virtuálním letišti v LA můžete zde:

 

 

 

Pokusil jsem se porovnat čas odletu na virtuálním letišti a na webu Flightradar24.com. Vybral jsem si spoj společnosti Southwest z LA do San Franciska (č. SWA1532, stroj Boeing 737).

 

Za zmínku stojí zajímavost: ruzyňské letiště má hlavní dráhu označenou 06/24. V LA mají dráhy čtyři, z toho jedna dvojice je stejně orientovaná jako v Praze – má tedy označení 06/24 a protože jsou dvě, jde o 06L/24R a 06R/24L.

 

Boeing 737 do San Francisca startoval z dráhy 06R/24L směrem k Pacifiku, nad nímž se stočil k severozápadu a zamířil do cílové destinace. Podle Flightradaru se nad oceánem objevil v čase 19:43:18 SELČ (obr. 1), ovšem dle virtuálního letiště o něco později;  můj odpočet:bylo to v 19:43:45 SELČ.

 

Tedy s téměř půlminutovým zpožděním. Opakuji: je to jen odhad a navíc toto zpoždění nemá pro letecké spottery žádný praktický význam.

 

... obr. 1/Zdroj: Flightradar24.com.

 

Zvolil  jsem  tento spoj pro jeho krátkou vzdálenost, z letiště na letiště zaokrouhleně 550 km, a to proto, abych dlouho do noci nečekal na přistání. Sledovaný boeing se ve 20:29 SELČ objevil nad Sanfranciským zálivem a ve 20:34 přistál na dráze 10R/28L. Na jih od světoznámého Golden Gate Bridge.  Doslova několik sekund před ním přistál na paralelní dráze 10L/28R stroj z Atlanty.

 

Mimoděk jsem si uvědomil, jak je užitečné mít na letišti dvě paralelní ranveje a znovu musím zopakovat, jak mě mrzí, že nad tou pražskou se stahují mračna.

 

Kdysi jsme tomu říkali cestovat prstem po mapě. Dnes – kurzorem po monitoru. Tak moc se změnil náš svět.

 

Zamířil jsem k oknu, abych se podíval na západ slunce v sobotu 4. července. Jaký byl? Popravdě nic moc. V dálce, nějakých 110 kilometrů, tenká čára osvětlená zapadajícím kotoučem (šipka na obr. 2). Boeing B737 letící z dánského Billundu do Říma.

 

... obr. 2/Foto: Autor článku.

 

Je čas na šálek večerního čaje ...

 

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 4.7.2020 22:27 | karma článku: 20,80 | přečteno: 834x