Na okraj teroristického útoku v Texasu

Sobotní (15. 1.) vpád  teroristy do židovské reformní synagogy Beth Israel ve městě Colleyville u Dallasu skončil pro rukojmí dobře. Měli štěstí v neštěstí. Sluší se říci: Haleluja!  Nepřežil jediný člověk: terorista.

 

O podlém útoku na pokojné věřící během sobotní bohoslužby informovala i česká mainstreamová média. Když jsem se seznamoval s reakcí čtenářů, zaujalo mě vyjádření pana JD na Novinkách.cz, který kromě jiného napsal: Takže opět muslim v akci. Pokud ho při tom zabili, tak nevracet rodině k pohřbení. Ještě by z něho udělali hrdinu.

 

Ano, opět muslim v akci. Během neděle (16. 1.) vyšlo najevo, že jde o muslima britského, Malika Faisala Akrama z Blackburnu (sz Anglie).

 

Pokud jde o vrácení těla rodině, ačkoli to není záležitost nejbližší doby, vráceno vlastně být může, protože když ne jeho rodina, tak muslimská komunita v Blacburnu z něj svým způsobem udělala hrdinu už teď.

 

Podíváme-li se na facebookový profil zmíněné komunity, nalezneme následující vyjádření datované 16. 1. 2021 (obr. 1).

 

... obr. 1/Oznámení muslimské komunity v Blackburnu. Zdroj: Její Facebook.

 

V oznámení se dočítáme, že Faisal Akram bohužel odešel z tohoto dočasného světa a vrátil se ke svému Stvořiteli. Dále, že byl synem Mohammeda Malika Akrama a že jeho bratry jsou Gulbar, Malik, Nasar, Yassar a zemřelý Gulzameer. Je vyjádřeno přání, aby mu Všemohoucí odpustil všechny jeho hříchy a  požehnal mu tím, že se dostane do nejvyšších úrovní muslimského Ráje  (the highest ranks of Paradise).

 

O něco níže je uvedeno, že v místní muslimské komunitě koluje spousta verzí tohoto příběhu – následuje prosba, aby se věřící účastí na nich nedopustili hříchu pomluvy. Racionálně zní výzva, aby lidé nechali úřady dokončit vyšetřování, respektovali rodinu a nechali ji nerušeně truchlit.

 

Text je zakončen odkazem na prohlášení jednoho z teroristových bratrů Gulbara (obr. 2).

Je nepravděpodobné, že by rodina či muslimská komunita v Blackburnu měla něco společného s teroristickým činem vůči bezmála sedm a půl tisíce kilometrů vzdálenému židovskému obecenství na druhé straně Atlantiku. Lze také rozumět smutku rodiny a muslimské obce.

 

Na druhou stranu: Malik Faisal Akram způsobil zlo, jedno z nejhorších, sotva představitelné trauma rukojmím, nevinným lidem, kteří si nemohli být jisti, zda se dožijí příští hodiny, natož vysvobození. Ze své vůle se stal teroristou, zločincem. A takoví lidé mají být odměněni pobytem v nejvyšších úrovních muslimského Ráje? Zvláštní, nebezpečné uvažování.

 

... obr. 2/Vyjádření bratra teroristy na Facebooku muslimské komunity v Blackburnu.

 

Poněkud jinak, z hlediska obecného pohledu civilizovaného světa na pojmy „dobro“ a „zlo“ přijatelněji, se vyjádřil teroristův bratr Gulbar. Za klíčové sdělení lze považovat:  „ … my jako rodina netolerujeme žádný z jeho (teroristových) činů a chtěli bychom se z celého srdce omluvit všem, koho se tento politováníhodný incident týkal.“

 

Toto nelze než akceptovat a ocenit.

 

Kromě toho ale Gulbar napsal toto:

 

Rádi bychom také dodali, že jakýkoli útok na jakoukoli lidskou bytost, ať je to Žid, křesťan nebo muslim atd., je nesprávný a měl by být vždy odsouzen. Je absolutně neomluvitelné, aby muslim zaútočil na Žida nebo aby jakýkoli Žid zaútočil na muslima, křesťana, hinduistu či naopak, atd.

 

Obecně má jistě pravdu, ale v kontextu toho, co se v Texasu 15. ledna stalo je jaksi nadbytečné, ba nevhodné, hovořit o potenciálních útocích „všech proti všem“. V tomto případě útočil muslim cíleně na židovské společenství; zmínku o hypotetických útocích Židů vůči muslimům, křesťanům nebo hinduistům si tedy mohl si mohl pan Gulbar Akram odpustit. Vinu svého bratra tím nepřijatelně "rozmělňuje".

FOTOODKAZ

Synagoga Beth Israel v Colleyville/ZDE

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 16.1.2022 23:30 | karma článku: 22,63 | přečteno: 376x