Na okraj televizního „výbuchu“ poslance Faltýnka

Pana poslance Faltýnka jsem dosud považoval za moudrého a rozvážného politika hnutí ANO. Poté, co jsem se ze zpravodajských serverů dozvěděl o jeho excesu v Otázkách VM z 1/7, inkriminovanou pasáž jsem si znovu přehrál.

 

Pan Faltýnek se obořil na Jakuba Michálka:

 

  • Kolik je vám roků? Kolik je vám roků, pane Michálku? … Tohle přece není možný, aby tady takovej chlapec říkal tyto věty.

 

Načež vzápětí (p. Faltýnek):

 

  • Jsem emoční člověk, ujely mi nervy, omlouvám se vám všem …

 

Co Jaroslava Faltýnka tak rozlítílo? Šéf poslanecké frakce Pirátů Michálek si dovolil vyjádřit názor, že „trestní stíhání pana Babiše je pravděpodobně oprávěné“.

 

Myslet si to samozřejmě může, protože jako jeden z mála četl spis týkající se kauzy Čapí hnízdo, neb byl členem mandátového a imunitního výboru PS, a pokud si to myslet může, není důvod, proč by to nemohl ve svobodné společnosti veřejně říci. Pan Faltýnek samozřejmě svého šéfa brání – což je pochopitelné. Méně pochopitelný je způsob, jakým tak činí. Osobním útokem na pana Michálka. Ten má tu „smůlu“, že je mlád – a tudíž snadným terčem útoků lidí blížících se k seniorskému věku.

 

Logiku to nemá žádnou: Jakub Michálek zastává takový názor na Babišovu kauzu, jaký v televizi prezentoval, nikoli proto, že je mu devětadvacet, ale proto, že k tomuto závěru dospěl poté, co se seznámil se spisem. Jsem si jist, že ke stejnému poznání by došel i v případě, že by mu bylo tolik, kolik Jaroslavu Faltýnkovi, tedy šestapadesát. Co by říkal pan Faltýnek v takovém případě? Také by se pídil po jeho věku? Sotva.

 

Skutečnost, že nejprve „vybuchl“ a  vzápětí se všem omluvil nesvědčí o tom, že by se jednalo o rozvážného politika, za jakého jsem ho dosud považoval. Škoda – do seznamu osobností, které mě zklamaly, přibyla další. (Omluvu se jistě sluší přijmout, nicméně stejně tak je nutné z tohoto excesu se poučit.)

 

Pikantní na tom všem je, že v návalu prchlivosti pan Faltýnek pozapomněl, že členem jejich vládního týmu je Adam Vojtěch, kterému je jednatřicet. Je to tedy také „chlapec“ - jen o dva roky starší než Michálek, ovšem zastává mnohem zodpovědnější funkci ministra zdravotnictví. Představuje jeho mládí pro pana Faltýnka také problém, anebo platí Quod licet Iovi, non licet bovi?

 

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 2.7.2018 18:47 | karma článku: 42,73 | přečteno: 6046x