Na okraj propuštění Kylie Moore-Gilbertové

2. 11. 2020 jsem na blogu iDNES v článku „Hizballáh prý není teroristická organizace. Důkazy hovoří jinak“ psal o teroristických aktivitách Hizballáhu a Íránu v Thajsku. Neuplynul ani měsíc a íránští zločinci jsou opět na scéně.

 

Tentokrát v souvislosti s děsivým příběhem mladé britsko-australské vysokoškolské pedagožky  Kylie Moore-Gilbertové,  jejímž oborem jsou islámská studia. V roce 2018 přiletěla na odbornou konferenci do Teheránu, kde byla zatčena, obviněna ze špionáže pro Izrael a odsouzena na deset let do kriminálu.

 

Háček je v tom, že Kylie žádnou špionkou nebyla a není. Tu se z ní naopak snažil udělat Írán výměnou za předčasné propuštění. Kylie odmítla. Na internetu se objevily informace, že jejím proviněním bylo, že přítel (boyfriend) má izraelské občanství.

 

Lidé, kteří nevidí v íránském režimu ztělesněné zlo, mohou namítnout: jak ji mohli zavřít, když špionkou není? Ve smyslu, kdyby nebyla, tak by ji přece za katr nestrčili. Jak naivní! Stačilo, aby jeden z domácích akademiků na konferenci označil Kylie za podezřelou, a když k tomu přidáme, že její partner je Izraelec, špiona vyrobíte dřív, než velbloud vypije svých 120 litrů vody.

 

Byl to jeden z justičních zločinů ajatolláhovského režimu.

 

Elaine Pearsonová, ředitelka australské pobočky organizace Human Right Watch, řekla na webu The Age, že jde o jasný vzorec chování íránské strany. Uvěznit cizince s dvojím občanstvím a pak je využít pro jednání se zahraničím. Ve smyslu dostat domů tam vězněné íránské občany.

 

Zdá se, že přesně to se stalo i v tomto případě. V pátek 27. 11. přistála Kylie v Canbeře. Nebylo to zadarmo. Po komplikovaných jednáních propustilo Thajsko souběžně tři Íránce, kteří byli uvězněni v souvislosti s přípravou teroristických útoků v této zemi. Cílem měli být izraelští diplomaté.

 

Ano, mluvíme tu o těch teroristech, kteří chtěli vraždit v Thajsku v roce 2012.

 

Írán jejich zločinné angažmá samozřejmě popírá. Jeho oficiální verze: „Obchodník a dva íránští občané zadržovaní v zahraničí na základě falešných obvinění byli propuštěni výměnou za špiona s dvojí státní příslušností, který pracoval pro sionistický režim.“ (Agentura IRIB News) Je to jako z Rádia Jerevan, části vět jsou poněkud zpřeházené. Falešně obviněna byla Kylie, naproti tomu muži propuštění v Thajsku byli nejen íránští občané, ale především teroristé. Další důkaz, že režim v Teheránu je zapojen do mezinárodního terorismu.

 

Zpráva o jejich propuštění roztrpčila bývalého izraelského velvyslance v Thajsku Jicchaka Šohama. Místo toho, aby hnili ve vězení, jsou v Íránu oslavování, tedy pokud je už nepopravili, dodal sarkasticky. K tomu uvedl, co je jeho jedinou útěchou: že general Soleimani, velitel íránských sil Quds, které jsou dávány do souvislosti s plánováním teroru v Bangkoku, byl letos v lednu Američany zlikvidován. (To uvádím hlavně pro ty, kdo jsou přesvědčeni, že odstranění Suleimaniho byla chyba. Nebyla.)

 

Je jistě dobře, že Kylie byla z íránského vězení propuštěna. Tragické na tom je, že v něm neměla vůbec nikdy být.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 27.11.2020 15:47 | karma článku: 21,22 | přečteno: 327x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K 8. květnu

8.5.2024 v 10:21 | Karma: 0