Místa, která mám rád

Patrně každý zná Suezský nebo Panamský kanál. Neméně zajímavý je ale také kanál Wellandský v kanadském Ontariu. Proč o něm psát právě dnes? Uvidíte sami.

 

Dějí se ve světě různé věci. Také na české servery pronikla zpráva z Kanady, že na kanálu Welland se srazily dvě lodě. V sobotu 18. července. Video je zde:

 

(... zdroj: YouTube)

 

Kanál Welland spojuje jezera Erie a Ontario (obr. 1), neboť na přirozené cestě, řece Niagaře, se nachází zásadní překážka pro lodní dopravu – světoznámé Niagarské vodopády (obr. 2). Je součástí unikátní vodní cesty spojující všechna Velká jezera. Kanál  je pozoruhodný i z technického hlediska: nachází se na něm osm zdymadel, pod ním tři tunely a několik pohyblivých mostů, zvedacích (vertikálně) i sklopných.

 

Nehod zde nebylo mnoho, před tou sobotní došlo k mnohem závažnější kolizi 11. srpna 2001. Nákladní plavidlo Windoc se blížilo k Allanburgskému mostu, který se celý zvedá ve svislém směru. Těsně před tím, než loď projela, začal most nečekaně klesat – a zničen byl jak samotný most, tak loď, která se navíc vzňala. Z incidentu je k dispozici amatérské video:

 

(... zdroj: YouTube)

 

Navštívil jsem Welland Canal při návratu z prohlídky Niagarských vodopádů a jejich okolí. I když vodopády nabízejí jedinečný zážitek jako zázrak stvoření, kanál je právě tak hoden obdivu - jako fantastické dílo lidských rukou.

 

Zájemcům nabízím  desetiminutové zrychlené video z cesty nákladní lodě od jihu k severu, od vjezdu do kanálu z jezera Erie směrem k jezeru Ontario. K vidění jsou poutavé záběry nejen pohyblivých mostů, ale především funkce zdymadel. Atraktivní je část od času 3:37 min, kdy se loď chystá vjet do zdymadla 7 – následuje kaskáda čtyř zdymadel, což je mimořádná podívaná.

 

Zde připomeňme, že rozdíl ve výšce hladin mezi oběma jezery je sto metrů:

 

  • jezero Erie … 175 m n.m.
  • jezero Ontario … 75 m n. m.

 

Tento výškový předěl je řešen oněmi osmi zdymadly.

 

U vjezdu do zdymadla 3 je v dálce patrná dálnice Queen Elizabeth Way, která spojuje Toronto s Niagarským poloostrovem a americkým městem Buffalo. Do jezera Ontario vjíždí loď už za tmy.

Cesta Wellandským kanálem za 10 minut/YouTube

 

 

... obr. 1/Zelené šipky - řeka Niagara, červená šipka - Niagarské vodopády na kanadské straně, světle modrá šipka - vodopády na americké straně, Lock 1 až 8 - zdymadla na Wellandském kanálu. (Podklad: Wikimedia Commons/Licence: Public Domain)

 

... obr. 2/1 - americká část Niagarských vodopádů, 2 - ostrov Goat (USA), 3 - kanadská část vodopádů, tzv. Podkova. Pro lodní dopravu nevhjodné. (Zdroj: Pixabay.com)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | středa 15.7.2020 18:07 | karma článku: 12,13 | přečteno: 309x