Ministryně půvabná, inteligentní, se smyslem pro humor – a zpívající

Kde mají takovou ženu - političku? V Izraeli! Ayelet Šakedová se jmenuje, v nyní úřadující vládě zastáva post ministryně spravedlnosti. Spolu s ministrem školství Naftalim Bennettem je tváří Nové pravice.  

 

A spolu s Bennettem také vystupuje jako zpěvačka ve videoklipu, z něhož byste na první pohled nepoznali, že jde o dílo volební. Na pozadí rozchodu mezi vojákem (představuje Obranné síly Izraele - IDF) a jeho partnerkou (v roli Nejvyššího soudu) ilustruje to, oč lídrům Nové pravice jde – o snížení omezujícího vlivu Nejvyššího soudu na armádu, má-li ta vítězit tváří v tvář nepřátelským akcím teroristů.

 

V písni je vyjádřeno dilema.  Hlasem Bennetta voják říká: Velitel mi dává rozkaz „Do útoku!“. Můj právník ale namítá, že bych se měl omluvit. Je to matoucí, znepokojující. Když stojím před teroristou, nemám na výběr.

 

Poselství songu je zřejmé: Armáda a Nejvyšší soud, to není manželství. Musí se rozejít. Dlouho to zkoušely spolu, ale nefunguje to. Armáda musí čelit Hamasu a v této roli jsme byli slabí.

 

Ayelet Šakedová (reprezentující Nejvyšší soud ) dále zpívá:

 

Vím, že jsi se ptal: „Jak dlouho ještě?“

Chytré armádě bude lépe beze mě.

Pamatujme na společný slib,

že nejdůležitější je chránit naše vojáky.

 

Sbohem Nejvyšší soude, sbohem IDF,

Raději se budeme držet dál od sebe.

Nejsme jako manželka s manželem,

ty musíš být silný.

 

Je úžasné, jak se dá politický program prezentovat ve skvělém uměleckém provedení. Posuďte sami:

 

VIDEO

 

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 8.4.2019 14:25 | karma článku: 12,89 | přečteno: 518x