Mince jako důkaz

Judejci (Židé) vedli v období římské nadvlády nad jejich zemí – Judeou a šířeji nad Zemí izraelskou (Eretz Yisrael) - několik povstání. Nejen ve své vlasti, ale také v diaspoře.

 

Jmenujme tři nejvýznamnější. Povstání v Zemi izraelské známé jako První židovská válka se odehrálo v letech 66 až 74 n. l. Jeho nejtragičtějším okamžikem je zničení jeruzalémského Chrámu.

 

Ve druhém století n. l. povstali Židé v Kyrenaice, historickém území na východě Libye. Boj za svobodu se rozšířil mezi Židy usazenými v egyptské diaspoře.

 

A konečně: do třetice se Židé chopili zbraní v letech 132-135 n. l. Za Bar Kochova povstání (Druhá židovská válka).

 

Trojí vzepětí židovského ducha bylo Římany utopeno v krvi, nicméně patří k milníkům izraelské historie v období po starověké ztrátě samostatnosti (po roce 63 před n. l.).

 

První a druhá židovská válka jsou dnes, kdy je veden s Araby zásadní spor o nárok na vlastnictví Země izraelské, důkazem nezpochybnitelného vztahu Židů k této zemi. Bojovali o ni dávno před tím, než Arabové, už jako stoupenci a šiřitelé Mohamedova učení, začali expandovat do této části Středního východu.

 

V obou židovských válkách razili bojovníci za svobodu vlastní mince. Bezpočet se jich našlo během archeologických vykopávek. Nejnověji v Jeruzalémě na úpatí Chrámové hory. Jak informují izraelské servery, jde o bronzovou minci z období Bar Kochbova povstání. Co zobrazuje?

 

Na jedné straně datlovou palmu a nápis JERUZALÉM (viz ZDE), na druhé vinný hrozen s textem DRUHÝ ROK SVOBODY IZRAELE (ZDE).

 

Za zmínku stojí, že z celkového počtu 22 tisíc starověkých mincí nalezených ve Starém městě pouze čtyři jsou z doby Bar Kochbova povstání. Důvod vysvětluje Donald Tzvi Ariel z Izraelské památkové správy: Ačkoli Bar Kochbovi bojovníci usilovali o dobytí Jeruzaléma, nepodařilo se jim to. Mince z jeho doby zřejmě přivezli do Jeruzaléma římští vojáci jako suvenýry.

 

Zájemcům nabízím krátké video z místa nálezu.

VIDEO/YOUTUBE/1:44 MIN.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 11.5.2020 18:50 | karma článku: 14,41 | přečteno: 314x