Meriam Sacharovovu cenu nedostane. Připadne banderovcům z Majdanu?

• Koncem srpna jsem psal na svém blogu o mezinárodní petici, jejímž cílem bylo přimět Evropský parlament, aby každoročně udělovanou Sacharovovu cenu za svobodu myšlení dal letos Meriam Išagové. Súdánské křesťance, která byla odsouzena k smrti za to, že odmítla konvertovat k islámu a navíc se podle logiky islámského soudu dopustila cizoložství s vlastním manželem.

Jako signatář této petice jsem v těchto dnech zaznamenal smutnou zprávu. Meriam se do výběru sedmi nominovaných, z nichž bude postupně vybrán vítězný laureát, nedostala. Škoda.

 

Kdo byl úspěšnější?

 

1/

Mahmoud Al Asali (E) in memoriam a Louis Raphael Sako.

Al Asali byl profesorem islámského práva na University od Mosul v Iráku. Postavil se proti brutalitě bojovníků Islámského státu a kvůli svým názorům byl zavražděn. Louis R. Sako je babylonským patriarchou a tedy nejvyšším představitelem chaldejské katolické církve, která v Iráku a Sýrii čelí krutému pronásledování ze strany Islámského státu.

 

2/

Mouad Belghouate (E) - marocký rapper, uvězněn za veřejné aktivity během marockých událostí v rámci Arabského jara (Hnutí 20. února).

Alam Yaacoubi (E) – tuniský rapper, uvězněn za to, že se v jedné své písni dopustil údajné urážky tamního policejních sil.

Abd El Fattah (E) – egyptský aktivista Arabského jara, v součané době si odpykává 15leté vězení za násilí, kterého se měl dopustit během protestních akcí; odsouzen byl podle kontroverního zákona upravujícího organizování veřejných protestů.

 

3/

Ukrajinské protestní hnutí EuroMajdan reprezentované novináři Mustafou Nayemem a Tetianou Čornovolovou, zpěvačkou Ruslanou (vítězka Eurovize 2004) a studentskou aktivistkou Yelyzavetou Schepetylnykovovou.

 

Zde malá odbočka v podobě zkušební otázky pro české kremrofily: Kdo myslíte, že z těchto čtyř je nacista, fašista a banderovec? Ani jeden. Tím současně odpovídám na otázku v nadpise článku (pokud by byl EuroMajdan vybrán).

 

4/

Náboženské organizace CHREDO, Open Doors, L´Oeuvre d´ Orient a Aid to the Church in Need. Všechny jsou aktivní v pomoci a podpoře křesťanů, kteří čelí pronásledování všude ve světě.

 

5/

Ayan Hirsi Aliová – somálská aktivistka na poli práv žen. Známá je zejména svým bojem proti mrzačení žen způsobeném obřízkou a jinými zásahy do jejich pohlavních orgánů.

 

6/

Denis Mukwege – gynekolog působící v zemi s extrémně eufemistickým (lživým) názvem, v Demokratické republice Kongo. Věnuje se chirurgické péči ženám, které se staly oběťmi hromadného znásilnění.

 

7/

Leyla Yunusová – ázerbájdžánská lidskoprávní aktivistka, ředitelka nevládní organizace Institute for Peace and Democracy, nedávno zatčena, vyslýchána a vězněna tamními bezpečnostními silami.

 

Jak jsem již uvedl, je škoda, že mezi nimi není Meriam Išagová. Na druhou stranu ale není pochyb, že všichni z uvedených nominovaných (různými frakcemi zleva do prava nebo skupinami poslanců) si ocenění zaslouží.

 

Jak bude tento proces pokračovat?

 

Sedmého října bude oznámena užší nominace tří kandidátů. O vítězi se rozhodne 16. října a ke slavnostnímu předání Sacharovovy ceny 2014 dojde na plenárním zasedání EP ve Štrasburku 26. listopadu 2014.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 20.9.2014 21:41 | karma článku: 13,94 | přečteno: 700x