Menší ryba taky ryba

Rusové hlásí, že zabili šéfa Islámského státu Baghdádího (je-li tomu tak, pak velká gratulace) a z úspěchu se těší také Egypťané. Byť jde o likvidaci zločince, o kterém většina návštěvníků těchto stránek bude číst poprvé.

 

Úspěch to ovšem je, neboť dobrý velitel teroristů = mrtvý velitel teroristů. Ať už šlo o bin Ládina, před pár dny snad o Baghdádího anebo nejnověji o Mohameda Abdel-Moneima Zakiho Abo Tabikha. Jak hlásí Ahramonline, jde o jednoho z velitelů méně známé teroristické skupiny Hasm (Rozhodnost), která v Egyptě operuje  patrně od roku 2014.

 

Poprvé o sobě dala vědět v červnu 2015, kdy se přihlásila k vraždě generálního prokurátora Hishama Barakata. V roce následujícím pak provedla několik dalších teroristických útoků, byť ne všechny byly naštěstí úspěšné. Jen telegraficky:

 

  • v červenci 2016 atentát na policejního důstojníka v guvernorátu Fajjúm;
  • v srpnu 2016 pokus o atentát na bývalého Velkého muftího Alího Gomau;
  • v září 2016 pokus o atentát na zástupce generálního prokurátora;
  • v prosinci 2016 převzala odpovědnost za explozi na check-pointu ve čtvrti Haram v Gíze, při níž zahynulo šest policistů.

 

Nejnovější úspěch egyptské bezpečnosti se vztahuje k pátku 23/6 a Městu 6. října západně od Káhiry. Národní bezpečnostní agentura dostala informaci, že teroristé Hasmu se mají setkat v oblasti ulice Wahat Road. Policie se jala oblast pročesávat a když se přiblížila ke dvěma zaparkovaným autům, jejich osádka zahájila palbu. Policisté ji opětovali a výsledkem byla likvidace velitele Tabikhy.

 

Už se asi nedozvíme,co hodlali zločinci  při setkání chtěli plánovat, nicméně lze se důvodně domnívat, že posledním Tabukhovým ďábelským počinem byl krvavý atak v Maadi na jižním předměstí Káhiry v sobotu 18/6, kde jeden policista přišel o život a čtyři utrpěli zranění.

 

Hasm je jednou z mladších teroristických organizací, které v Egyptě působí vedle o něco málo starší a více známé skupiny Ansar Bait al Maqdis, která operuje na Sinaji a v listopadu 2014 se stala součástí Islámského státu a poloostrov Sinaj prohlásila jeho provincií. Jak na svém blogu Nervana uvádí lékařka a internetová publicistka Nervana Mahmúdová, další buňkou z těch, které působí kratší dobu, je Liwaa al Tharwa – Revoluční brigády. Podle vlastních vyjádření má na svědomí vraždu dvou bezpečnostních pracovníků v Sadat City (mezi Káhirou a Alexandrií) v srpnu 2015, jakož i smrt brigádního generála Adela Ragaiho, velitele 9. obrněné divize egyptské armády v říjnu 2016.

 

Dlužno dodat, že egyptské úřady jsou přesvědčeny o tom, že obě skupiny, Hasm i Liwaa al Tharwa, jsou napojeny na Muslimské bratrstvo, které soudy zařadily mezi teroristické organizace. Režim prezidenta Sisiho bojuje tedy se zlem terorismu na více frontách a v tomto zápase si zaslouží plnou podporu svobodného světa.

 ... dr. Nervana Mahmúdová. (Foto: Její blog.)

 

...  část úvodní stránky blogu dr. Nervany Mahmúdové s datem vydání 24. 7. 2017.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 25.6.2017 8:00 | karma článku: 18,44 | přečteno: 432x