Měla začít Premier League. Měla, ale …

• Ano, úvodní kolo muselo být odloženo. Co se stalo? Sousedům se zachtělo udělat lidem za hranicemi ze života peklo. Den co den, nepanuje-li právě křehké příměří (někdy i v jeho průběhu), posílají na druhou stranu smrtící pozdravy.

Mají podobu raket několika druhů a minometných střel.

 

Asi každý pochopil, o čem je řeč. O raketové agresi teroristů operujících v Pásmu Gazy. O raketové agresi namířené na izraelské území.

 

Důsledky jsou děsivé. Týkají se každého segmentu života a fungování izraelské společnosti. Také sportu.

 

Už jsem o tom psal – a dnes píšu znovu.

 

Připomeňme: teroristické útoky způsobily řadu komplikací. Fotbalové zápasy v rámci Ligy mistrů a Evropské ligy, které se měly hrát na izraelských stadionech, byly přesunuty na Kypr. Na Floridě místo v Tel Avivu se bude hrát zářijová tenisová baráž Izrael – Argentina o postup do elitní skupiny Davis Cupu. Zcela zrušen byl tenisový turnaj ATP Tour, který se měl konat na dvorcích v Ramat Hašaronu. Posunut musel být začátek fotbalového Toto Cupu.

 

A otazník se vznáší také nad prvním kvalifikačním zápasem o postup na fotbalové Euro 2016 mezi Izraelem a Belgií. Na programu je 9. září, hostitelem měl být Teddyho stadion v Jeruzalémě. Rozhodnutí sice ještě nepadlo, ale vše nasvědčuje tomu, že hrát se bude mimo Izrael – anebo se (možná) podaří termín posunout. (Na dobu, kdy bude bezpečněji. Ale kdy to bude?).

 

V sobotu večer (23/8) v 17 hodin SELČ měl začít nový ročník nejvyšší izraelské fotbalové ligy. (Ligat Haal, Premier League) Otevíracím zápasem měl být duel Hapoel Tel Aviv vs Maccabi Netanya. Místo konání: Bloomfiled stadium v Tel Avivu – v dosahu raket teroristů.

 

Odložen byl tento zápas a stejně tak i zbývajících šest utkání prvního kola. Zřejmě i to je cílem teroristů. Co nejvíce paralyzovat „sionistickou entitu“, jak teroristé Izrael nazývají. Nemá smysl srkat hlavu do písku: do jisté míry se jim to daří. Bezpečnost občanů je prioritou, životy a zdraví občanů nehodlají úřady riskovat. Zejména, kdy šílenci Hamasu hrozí, že budou útočit i na sportovní stánky.

 

Stadion Bloomfield v telavivské čtvrti Jaffa má kapacitu zaokrouhleně 14 a půl tisíce návštěvníků. Lze předpokládat, že úvodní zápas prvního kola by byl hojně naštíven. I kdyby jen z poloviny kapacity stánku, je to sedm tisíc lidí. Taková koncentrace je pro teroristy tím správným magnetem.

 

Otázka pro opravdové fotbalové fanoušky všude tam, kde tento článek čtou: co tomu říkáte?

 

Natěšení na začátek ligy jsou také v severoizraelké Haifě. Jmenovitě hráči a fanoušci klubu Maccabi, který kdysi trénoval i Dušan Uhrin st. Důvodem je zbrusu nový stadion Sammyho Ofera. Nahradil legendární Kirjat Eliezer, kde byl poslední zápas izraelské Premier League odehrán letos na jaře. Haifské Maccabi hostilo 14/5 v té době jasného mistra ligy Maccabi Tel Aviv. Moderní stánek mé kapacitu 30 800 diváků, Kirjat Eliezer 14 tisíc.

 

Hostem v Haifě měl být celek Bnej Sachnin FC. Za zmínku stojí, že jde o nejúspěšnější izraelsko-arabský fotbalový klub. Sídlí v Galileji, jeho stadion se anglicky jmenuje Doha Stadium – nese tedy název hlavního města Kataru, který patří k hlavním sponzorům teroristické organizace Hamas. (V Kataru sídlí šéf Hamasu Chálid Mišal.)

 

I to patří k paradoxům blízkovýchodního dění. Netřeba zdůrazňovat, že kdyby se někdy teroristé rozhodli zaútočit raketami na stadion, na němž by právě hrál Bnej Sachnin, tak jejich střely sotva rozliší mezi židovskými a arabskými hráči a fanoušky. Bylo by ovšem naivní domnívat se, že šílencům v Pásmu Gazy právě na tom záleží (když jim nezáleží na životech a zdraví vlastních občanů).

 •

FOTO – Nový stadion Sammyho Ofera v Haifě

 

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 23.8.2014 19:35 | karma článku: 15,81 | přečteno: 720x