Měl to být atraktivní zápas. Pak do toho vstoupila politika

Asi není třeba obsáhle zdůvodňovat, proč ve městě, kam zavítá slavný fotbalový celek FC Barcelona, zažívají sportovní svátek. Ne každému se takové štěstí podaří. Zejména, jde-li o přátelské utkání.

 

Mošemu Hogegovi, vlastníkovi izraelského klubu Bejtar Jeruzalém – hraje nejvyšší ligu –, se to podařilo. Přátelský duel Bejtar Jeruzalém vs FC Barcelona se měl hrát 4. srpna. Kde? To je právě to: „překvapivě“ v Jeruzalémě. Z prostého důvodu: Bejtar sídlí v Jeruzalémě, stejně jako FC Barcelona sídlí v Barceloně. Lze předpokládat, že kdyby Bejtar byl hostem Barcelony, utkání by se uskutečnilo v katalánské metropoli na stadionu Camp Nou.

 

Avizovaný zápas se ale měl samozřejmě hrát v metropoli izraelské; jako hostitelské místo byl (logicky) zvolen Teddyho stadion – domovský stánek Bejtaru v jeruzalémské čtvrti Malha. Zdůrazňuji: stadion se nachází v té části Jeruzaléma, která byla i v letech 1948 až 1967 součástí izraelského hlavního města.

 

Mohlo by se zdát, že v tom případě nehrozí žádný problém: stadion nestojí ve východní části města, kterou si palestinští Arabové nárokují jako metropoli „státu Palestina“.  Problém přesto nastal.

 

Portál The Times of Israel (a další média) přinesl 15. července zprávu, že Moše Hogeg přátelský zápas zrušil. S těžkým srdcem, ale nemohl jinak. Důvod? Protiizraelští aktivisté, mezi nimiž byl i poslanec izraelského parlamentu Sami  A. Šehadeh (jeden ze zákonodárců zvolených na kandidátce arabského Společného seznamu), vyvinuli na vedení Barcelony tlak. Vyvolali kampaň s cílem zápas zrušit. A „ve finále“ byli úspěšní.

 

Moše Hogeg uvedl, že Barcelona požadovala, aby se zápas s jeruzalémským klubem uskutečnil jinde než v Jeruzalémě. Nepodlehla sice tlaku aktivistů, aby bylo z její strany utkání zrušeno, nicméně dopadlo to stejně.

 

Představa, že by Beitar Jeruzalém nehostil z politických důvodů Barcelonu v Jeruzalémě byla pro Mošeho Hogega nepřijatelná – a tudíž sáhl ke krajnímu řešení.

 

Své rozhodnutí na Facebooku vysvětlil tak, že poté, co obdržel jednoznačný požadavek Barcelony (aby se hra nekonala v hlavním městě Jeruzalémě), měl těžké spaní, hodně o tom přemýšlel a dospěl k závěru, že je na prvním místě hrdým Židem a Izraelcem.

 

Připomněl, že koupil Bejtar z lásky ke svatému hlavnímu městu, že vedl hořkou válku proti rasismu (v klubu – zejména proti tvrdému jádru fanoušků známých jako „La Familia“ - LS) a hodlá v tom pokračovat, že podporuje soužití a mír. Zároveň je ale podle jeho přesvědčení správné, aby se utkání konalo v Jeruzalémě. Pokud důvodem toho, aby tomu tak nebylo je politika, pak kdyby se tomuto tlaku podvolil, nebyl by už sám sebou.

 

Hogeg uvedl, že je fanouškem Barcelony a snil o této hře pro sebe a pro spoustu dětí, které Barcelonu podporují, přál si uskutečnit tento zápas i s ohledem na možná neopakovatelnou příležitost pořádat v Jeruzalémě takovéto historické utkání; napsal, že ho bolí srdce, že se snažil sám sebe přesvědčit (a přijmout onu podmínku), ale došel k závěru, že by to byla zrada Jeruzaléma – a něco takového prostě udělat nemůže. Uzavřel: „Nezlobím se na Barcelonu, nejsou politickým klubem a nemají zájem být zataženi do našeho konfliktu (s palestinskými Araby - LS), náš vztah bude i nadále dobrý. Bylo to velmi obtížné rozhodnutí, ale po konzultaci se starostou (Jeruzaléma) Mošem Leonem se domnívám, že jde o rozhodnutí správné.“

 

Co k tomu říci? Jsou jisté principy, které nelze s čistým svědomím porušit; existuje příslovečná červená linie, kterou nelze překročit.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 17.7.2021 13:40 | karma článku: 20,11 | přečteno: 487x