Malé zastavení: Kastel

• V zemi izraelské se nachází spousta míst spojených s novodobými konflikty. Jedním z nich je Kastel. Stávala zde starořímská pevnost  i křižácký hrad, v devatenáctém století uvádějí prameny kamennou vesnici al-Kastal.  Nachází se ve stejnojmenném národním parku na hoře Maoz, z níž je výhled na silnici Tel Aviv – Jeruzalém i na samotné izraelské hlavní město.

Lokalita vyvolává asociaci na doby biblické i relativně nedávno minulé. V roce 1948 se zde odehrávaly líté boje v rámci operace Nachšon, jejímž cílem bylo prolomit arabské obležení Jeruzaléma. Kastel představoval důležitý strategický bod, který se židovským elitním jednotkám (Palmach, brigáda Givati) podařilo dočasně ovládnout, díky čemuž bylo možné do vyhladovělého Jeruzaléma poslat několik autokonvojů s životně důležitými zásobami.

 

Proč se prostřednictvím následující kolekce snímků podíváme právě sem? Už několik let se rozvíjí úspěšná spolupráce autora blogu s Lumírem Hanušem, vědeckým pracovníkem jeruzalémské Hebrejské univerzity. Pan Hanuš čas od času navštíví nějaké zajímavé místo v Izraeli, pošle autorovi tohoto příspěvku  snímky, které se pak objeví na jeho blogu, případně na stránkách Lubomírovy Listy. (Výsledkem této spolupráce je také unikátní  soubor, detailně  přibližující památník holocaustu Jad Vašem s českým průvodním textem.  K vidění je ZDE.)

 

Tenktokrát navštívil Lumír Hanuš Kastel. Pojďme se podívat.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 3.11.2012 21:45 | karma článku: 13,54 | přečteno: 993x