Makabiáda 2017 je minulostí

V pondělí (17/1) večer byla izraelská lokalita Latrun svědkem závěrečného ceremoniálu dvacáté makabiády – světových židovských her. Jedná se o jeden z největších sportovních podniků na této planetě.

 

V Izraeli se tento prestižní svátek židovské vzájemnosti mateřské země s diasporou koná každé čtyři roky. Letos byl zahájen 4. července, bez medailí není ani skromná česká výprava (Vojtěch Dub – stříbro a bronz v lukostřelbě) a o atmosféře závěrečného dne her vypovídá několik níže uvedených fotografií.

 

Ještě předtím, než si je prohlédneme, několik slov o Latrunu. Nachází se mezi Jeruzalémem a Tel Avivem a má význam pro svoji strategickou polohu. Za mandátní éry zde Britové vybudovali policejní základnu a poté, co byl v roce 1948 nově vzniklý Stát Izrael přepaden Araby, svedli s nimi Izraelci několik neúspěšných bitev o toto místo – důležité kvůli přístupu k Jeruzalému. Latrun pak byl v držení Jordánska do června 1967, kdy byl v třetí válce s Araby pro Izrael konečně získán.

 

Dnes se v areálu pevnosti nachází vojenský památník a unikátní muzeum zahrnující stovky kusů tanků a obrněné techniky. (Chcete-li si je prohlédnout i s českým průvodním slovem, klikněte na tento odkaz:http://stejskal.bigbloger.lidovky.cz/c/145522/Unikatni-fotokolekce-Latrun-objektivem-Lumira-Hanuse-I.html)

 

A právě tady, v místním amfiteátru,  se konala slavnost na závěr Makabiády 2017.

... pódium závěrečného ceremoniálu (Zdroj: Web makabiády, i níže, není-li uvedeno jinak.)

 

... moderátorkou akce byla izraelská topmodelka Bar Refaeli.

 

... ceremonie skládání vlajky her.

 

... během slavnosti promluvil i muž, kterého ti starší z nás pamatují jako Vězně Sionu v Sovětském svazu. Natan Šaransky, někdejší disident. V roce 1986 byl propuštěn z žaláře v rámci výměny: USA  daly svobodu československému špionovi Karlu Köcherovi. Šaransky pak v Izraeli působil jako ministr několika resortů a nyní je šéfem Židovské agentury.

 

... světelná show v Latrunu.

 

... součástí ceremoniálu byly i videopozdravy z celého světa. Tento je z Argentiny.

 

... pěvecká show. (Jpost.com.)

 

... závěrečná hudební a taneční produkce.

 

... s účastníky se prostřednictvím videoklipu rozloučil izraelský prezident Reuven Rivlin.

Autor: Lubomír Stejskal | středa 19.7.2017 8:00 | karma článku: 15,55 | přečteno: 268x