Lidé od muziky: Dvojí potěšení

V tomto týdnu jsem se dozvěděl, že dva představitelé soudobé křesťanské (populární) hudby, jejichž tvorba patří k mým oblíbeným, buď budou oceněni, anebo se dostali do širšího povědomí.

 

Jeden muž a jedna žena. Dáma dostane přednost.  Amy Grant, přední americká zpěvačka výše uvedeného stylu muziky. Aktivní je od poloviny sedmdesátých let, má za sebou bezpočet alb i ocenění – včetně šesti cen Grammy – a letos si připíše další.

 

Kennedyho centrum pro múzická umění ve Washingtonu DC uděluje každý rok cenu za celoživotní přínos americké kultuře. Letos je mezi oceněnými i Amy Grant. Osobně jsem tím velice potěšen. Ačkoli odborníci považují za klíčovou záležitost, která ji vynesla na vrchol popularity, popovou píseň „Baby Baby“ z jejího alba „Heart in Motion“ (1991); jde o tvorbu z popového mainstreamu čili nikoli z náboženské oblasti, já osobně si Amy cením za nahrávku duchovní písně „El Shaddai“, kterou považuji za jednu z nejpůsobivějších skladeb v oblasti světové křesťanské pop muziky vůbec.

 

Obě skladby uvádím níže na videu YOUTUBE; zájemci mohou porovnat.

 

AMY GRANT/BABY BABY

 

AMY GRANT/EL SHADDAI

 

S jistým zpožděním jsem se dozvěděl, že podle mého soudu nejlepší autor a interpret moderních křesťanských písní u nás má konečně obsáhlé heslo na Wikipedii. Tou osobností je  Luboš Svoboda  (1940-2017), farář Církve československé husitské, ale především skladatel a zpěvák Křesťanských songů. Pro úplnost dodejme, že na řadě nahrávek účinkuje jeho manželka Jana Svobodová a na pozdějších také jejich dcera Jana Mařasová (známá asi více z působení v dabingu).

 

Autor hesla na Wikipedii si zaslouží uznání za způsob, jakým informace o Luboši Svobodovi zpracoval – mimořádně pečlivě, objektivně a vyčerpávajícím způsobem. Dovolím si to tvrdit proto, že Svobodovu tvorbu velice dobře znám a byl jsem s ním v osobním kontaktu.

 

Pokud čtenářům jeho jméno „na první dobrou“ mnoho neřekne, připomenu, že dlouhá léta působil v Semaforu (v Šimkově skupině).

 

Na následujícím audiozáznamu YOUTUBE je k poslechu jedna z „kultovních“ písní Luboše Svobody „Tvá láska, Pane“.

 

LUBOŠ SVOBODA/TVÁ LÁSKA, PANE

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 29.7.2022 21:45 | karma článku: 7,39 | přečteno: 145x