Kopie jako důkaz

Chytrému napověz, hloupého trkni, říká české přísloví. Trknutí může mít řadu podob. Třeba umístění kopie reliéfu zobrazujícího jistý historický výjev v sídle UNESCO v Paříži.

K tomuto kroku se rozhodlo izraelské ministerstvo zahraničí poté, co zmíněná (ne)ctihodná organizace přijala loni rezoluci (resp. rezoluce) popírající či ignorující to, co musí znát každý školák z hodin dějepisu, pakliže žije v civilizovaném světě: židovskou historickou vazbu k Jeruzalému a jeho Chrámové hoře. Podle UNESCO a její účelově zpolitizované rezoluce se tyto vazby týkají pouze muslimů. Podrobnosti přinesl server Ynetnews.com.

 

Nejlepším důkazem dávného židovského spojení s Chrámou horou je Titův oblouk nacházející se v lokalitě Forum Romanum v Římě. Nechal ho postavit císař Domitianus, který se stal vladařem starověkého Říma poté, co císař Titus, jeho starší bratr, náhle zemřel (81 n. l.). Oblouk měl připomínat vítězství Tita jako vojevůdce v První židovské válce, během níž byl zničen Druhý jeruzalémský Chrám (70 n. l.), přičemž jediné, co z něj zbylo, je dnešní Západní zeď (část vnější hradby Chrámu).

 

Klíčovou součástí výjevů na oblouku (tehdy sotva někdo tušil, že právě tímto reliéfem budou muset Židé světu dokazovat něco zcela samozřejmého, totiž že Chrám, který Římané zničili, byl jejich, tedy židovský) je vyobrazení židovských zajatců a chrámové kořisti, z nichž největším trumfem byla menora – chrámový sedmiramenný svícen (kromě dalších včetně posvátných trub, pánví na odstraňování oltářního popela a stolu pro „předložené chleby“).

 

A právě kopie části tohoto reliéfu bude umístěna v sídle UNESCO. Opatřena vysvětlujícím textem v angličtině, francouzštině, hebrejštině a arabštině.

 

Vyobrazení na Titově oblouku je jasným důkazem o historické vazbě Židů na Jeruzalém a Chrámovou horu, která se datuje do doby o mnoho staletí předcházející vznik islámu (7. století n. l.) a následnou expanzi Arabů do Svaté země. Hovořit tedy o Jeruzalému a Chrámové hoře výlučně či primárně jako o místech arabského (islámského) dědictví a přezírat dědictví židovské je nebetyčná a trestuhodná lež.

 

Dlužno dodat, že tento počin, jak řekl izraelský zástupce v UNESCO Carmel Shama Hacohen, nemá být výrazem „boje“ o Jeruzalém, ani není jeho smyslem dotknout se či urážet jiná náboženství, pokud jde o jejich vztah k Jeruzalému a jejich svatým místům v tomto městě. Jde o to, aby byla připomenuta pravda, popíraná Araby a těmi, kdo jim jejich lži věří: že národní a duchovní spojení spojení Židů s Jeruzalémem a Chrámovou horou je historická realita.

 

Žijeme v prazvláštním světě, když skutečnosti, k nimž se vážou základy západní křesťanské civilizace, je nutné znovu a znovu bránit před lží zrozené v nenávisti. Není to všechno neskutečně absurdní? 

 

• OBRAZOVÁ ČÁST

 

... část Titova oblouku v Římě (Zdroj: Ynetnews.com)

... tento fragment Titova oblouku, kopie zobrazující starověkou chrámovou menoru, bude umístěn v pařížském sídle UNESCO. (Ynetnews.com)

 

... Carmel Shama Hacohen, izraelský zástupce v UNESCO, před římským Titovým obloukem. (Ynetnews.com)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 14.2.2017 8:00 | karma článku: 23,97 | přečteno: 569x