Ke změně na ruzyňském letišti

Čas od času potřebuje hlavní vzletová a přistávací dráha 06/24 na Letišti Václava Havla technickou údržbu, případně opravu. Někdy trvají práce v řádu dnů, jindy několik měsíců. Jedna z delších variant začala 26. dubna 2021.

 

Na Twitteru ruzyňského letiště jsme se dočetli, že od posledního dubnového pondělí do začátku července bude na hlavní dráze 06/24 probíhat údržba a provoz bude převeden na o něco kratší dráhu 12/30. Pro lepší orientaci nabízím obr. 1.

 

... obr. 1/Orientační mapa. Hlavní dráha 06/24 - nyní v opravě, všechny vzlety a přistání byly převedeny na dráhu 12/30 - jeden její konec je vidět při cestě autem po Pražském okruhu. T1 - Terminál 1, T2- Terminál 2, P - část bývalé dráhy  04/22, kde jsou  zaparkovaná odstavená letadla, R - sekundární přehledový radar SSR (červenobílá kupole, je vidět z dálnice D6), fialová šipka - dálnice D6, směr Karlovy Vary, hnědá šipka -  dálnice D7, směr Slaný. (Podklad: Google Maps.)

 

Letecké spottery (pozorovatele) samozřejmě zajímá, jak to po tuto dobu bude se sledováním letadel, které je možné buď na serveru Mall.tv/Slow TV, nebo na YOUTUBE kanále pražského letiště. Jde o to, že stávající kamera zabírala pouze hlavní dráhu 06/24, a to ze severního směru.

 

K tomu Marcela Tučníková, manažerka externí komunikace ruzyňského letiště uvedla:

 

  • Aby mohla veřejnost sledovat letadla prostřednictvím oblíbeného živého přenosu i během údržby hlavní dráhy, rozhodli jsme se ve spolupráci s internetovou televizí Mall.tv, že na toto období umístíme novou kameru na budovu Terminálu 2. Díky ní tak zprostředkujeme fanouškům letadel i našeho letiště pozorování provozu na vedlejší ranveji.

 

Což je zpráva více než dobrá.

 

Je sice pravda, že jako všechno nové, má i tato změna své „dětské mouchy“ - obraz se „seká“ (ale to občas dělal i u předchozího pohledu na 06/24) a navíc je kamera příčně k ranveji a poměrně daleko, takže letadla jsou dosti malá, ale na druhou stranu lepší něco než nic. I když každé vylepšení bude samozřejmě vítáno.

 

Na obrázku níže nabízím tento nový pohled. Během odletu stroje Embraer 190 do Paříže odpoledne v 15:09 hodin SELČ. Více v popisu pod obrázkem.

 

... obr. 2/Bílá šipka mířící vlevo ukazuje na jeden konec nyní provozované dráhy blíž k Pražskému okruhu (označen je číslem 30), šipka mířící vpravo ukazuje na druhý konec této dráhy (označen 12), 1 - červenobílá kupole radaru SSR viditelného z dálnice D6, 2 - zaparkované dopravní letouny na bývalé dráze 04/22, 3 - startující Embraer 190 společnosti Air France na lince AF1083 do Paříže, pondělí 26. 4. 2021, čas 15:09 SELČ. (Zdroj: Mall.tv/Slow TV s jejich laskavým svolením.)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 26.4.2021 18:06 | karma článku: 10,91 | přečteno: 439x