Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kauza Peroutka: K rozhodnutí Nejvyššího soudu

Stát se musí omluvit. Ale jen za něco z nepravd, které vyslovil prezident Miloš Zeman 27. ledna 2015 na pražské konferenci „Let My People Live!“ na adresu spisovatele a novináře Ferdinanda Peroutky.

 

Miloš Zeman tehdy mimo jiné tvrdil:

 

  • Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“.

 

Ani jedno není pravda. Článek „Hitler je gentleman“ se nenašel a má se za to, že neexistuje. Větu o vlcích a andělech nenapsal po mnichovské dohodě Peroutka, nýbrž Petr Bílý v Lidových novinách (viz obr. 1 a 2), přičemž znalci tvrdí, že Bílý je pseudonym novináře Jana Stránského.

 

Další průběh kauzy je dobře znám. Peroutkova vnučka Terezie Kaslová podala žalobu na ochranu osobnosti  (právnicko-byrokratické formality nechme stranou), za kterou udělal pravomocnou tečku Nejvyšší soud 6. října 2021 (na úřední desce NS byl rozsudek vyvěšen později – 14. října).

 

Zjednodušeně řečeno: stát se musí omluvit Terezii Kaslové za Zemanovo tvrzení „Hitler – gentleman“, ovšem nikoli za tvrzení o andělech a vlcích, stejně tak nepravdivé.

 

Tato „dvojakost“ verdiktu se může jevit jako překvapivá (mezi ty, kdo s ní mají problém patří i autor tohoto článku). Nejvyšší soud ji v rozsudku, v bodě 69, zdůvodnil takto:

 

S dovolatelkou (T. Kaslovou – LS) se lze ztotožnit v tom, že z hlediska jazykového, je-li někdo citován (je-li někomu přisuzován konkrétní výrok), je z hlediska posouzení pravdivosti tohoto tvrzení podstatné, zda ten, komu je daný výrok přisuzován, skutečně vyslovil či napsal právě tento výrok, nikoliv výrok jiný, byť obsahově obdobný, neboť právě v tom spočívá podstata citace.

 

Soud tedy uznává (dodejme: v souladu se zdravým rozumem), že pokud je nějaký autor citován, musí citovaná slova skutečně napsat, což v případě „andělů a vlků“ splněno nebylo, ovšem to samo o sobě v návaznosti na zásah do osobnostního práva nestačí, neboť v bodě 69 rozsudku dále čteme:

 

Nesprávnost citace (ať už chyba v osobě autora, nebo nepřesnost citace) shodně jako uvedení nepravdivého údaje však ještě nutně nemusí vést k zásahu do osobnostního práva. I v tomto případě je třeba posoudit, zda existuje mezi zásahem a porušením osobnostní sféry příčinná souvislost a zda tento zásah v konkrétním případě přesáhl určitou přípustnou intenzitu takovou mírou, kterou již v demokratické společnosti tolerovat nelze.

 

Na základě toho, co je uvedeno v předchozím odstavci se Nejvyšší soud ztotožnil  „s právním názorem odvolacího soudu, že pouhá nepřesnost citace, či záměna autora výroku, nedosahuje takové intenzity, aby z hlediska právního vedla k zásahu do osobnostního práva, pokud autor, jemuž je tvrzený výrok přisuzován, uvedl výrok obsahově obdobný (či výroky obsahově obdobné)“.

 

Čili: Zeman sice neříkal pravdu, když tvrdil, že větu o andělech a vlcích napsal Peroutka, ale protože Peroutka někdy někde uvedl výrok údajně obsahově podobný, Zemanova zjevná lež není tak „intenzivní“, aby z právního hlediska vedla k zásahu do osobnostního práva – a proto Nejvyšší soud dovolání Terezie Kaslové zamítl.

 

Jak jsem již uvedl, mám s tímto verdiktem problém. Pokud je tvrzení o „Hitleru – gentlemanovi“ lež, za kterou se musí stát (ministerstvo financí místo prezidenta) omluvit, proč se nemusí omluvit za jinou lež („andělé – vlci“), která je mimochodem stoprocentně dokázaná. Zatímco článek „Hitler je gentleman“ se nenašel (a čistě teoreticky může existovat, byť šance je „nula nula nic“), v případě výroku o andělech a vlcích je mimo jakoukoli pochybnost prokázáno, že jeho autorem není Ferdinand Peroutka, přičemž Miloš Zeman  mimo jakoukoli pochybnost tvrdil, že Peroutka autorem výroku je.

 

Zde vidíme rozdíl mezi světem právníků a světem obyčejných lidí. Řeknu-li o někom prokazatelnou lež, pokud jde o jeho výroky, a dostane-li se to k soudu, pak bych měl být „odsouzen“ k omluvě. Bez ohledu na to, co člověk, o němž jsem lhal, řekl či napsal někdy jindy, jakkoli je to podobné výroku, jehož autorem není.

 

Nebo se mýlím?

... obr. 1/Část článku "Nová Evropa" v Lidových novinách ze 4. října 1938, v němž je uveden výrok o andělech a vlcích (dolní šipka). Jako autor figuruje Petr Bílý (alias Jan Stránský) - horní šipka. Zdroj: Digitální archiv Moravské zemské knihovny.

 

... obr. 2/Zvětšená část článku "Nová Evropa" s větou o andělech a vlcích (podtrženo autorem blogu). Zdroj: Digitální archiv Moravské zemské knihovny.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 15.10.2021 0:02 | karma článku: 15,22 | přečteno: 318x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Nebetyčná nehoráznost Mezinárodního trestního soudu

Přesněji jeho hlavní prokurátora Karima Khana, který se po mém soudu dopustil jako právník ftální chyby. Položil rovnítko mezi agresora a jeho oběť a tím totálně znevěrohodnil principy spravedlnosti.

20.5.2024 v 22:27 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Izrael: Válka v Gaze a boj ve vládě

Hlavní zprávou izraelských serverů v sobotu 18. května byl obsah vystoupení ministra válečného kabinetu Bennyho Gantze. Ten předložil Netanjahuovi šest bodů a termín pro jejich uvedení v život.

20.5.2024 v 17:28 | Karma: 0 | Přečteno: 9x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

K havárii vrtulníku s pohlaváry íránského totalitního režimu

Když jsem v neděli 19. května před půlnocí hledal v íránských médiích podrobnosti týkající se této záležitosti (nenašel jsem nic, vše bylo potvrzeno až v pondělí ráno), narazil jsem na jedno „kouzelné“ přiznání.

20.5.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Jeruzalémský atletický grandslam

Po loňském 7. říjnu se v Izraeli nekonají z pochopitelných důvodů žádné sportovní podniky se zahraniční účastí. A izraelské klubové týmy, stejně jako národní reprezentace, musí hrát domácí zápasy v cizině.

19.5.2024 v 22:46 | Karma: 0 | Přečteno: 6x | Diskuse| Sport

Lubomír Stejskal

Gaza: Jiný pohled na genocidu

Valí se to na nás ze všech stran: Izrael páchá v Pásmu Gazy genocidu. Jen málo prostoru ale dostávají odborníci schopní tento nesmysl kvalifikovaně vyvrátit.

18.5.2024 v 16:33 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Autoritářské manýry, skandální, říká o chování Ficovy vlády po atentátu expert

21. května 2024  12:30

Podcast Po atentátu na premiéra Roberta Fica členové slovenské vládní koalice v bezprostřední reakci...

Střední školu v druhém kole hledá 29 tisíc dětí. Jenže termíny přijímaček se kryjí

21. května 2024  12:29

Až do pátku 24. května mohou neúspěšní deváťáci podávat přihlášku do druhého kola přijímacích...

Poslanci mají znovu jednat o odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  12:22

Přímý přenos Na poslední řádné schůzi před evropskými volbami se scházejí poslanci. Nejtřaskavějším bodem z...

Čerstvá řidička se srazila s malým cyklistou bez přilby. Transportoval ho vrtulník

21. května 2024  11:56

V nemocnici skončil se středně těžkým zraněním malý cyklista, s nímž se na Tachovsku srazilo osobní...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 4835
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 830x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal