Kauza chlapce, který přežil pád lanovky, je ve finále

Eitan Biran je izraelský chlapec, který letos 23. 5. jako jediný přežil pád lanovky na severu Itálie. Při neštěstí zahynuli jeho rodiče, mladší bratr a praprarodiče; prapradědeček a manželkou přijeli na návštěvu z Izraele.

 

Eitanova rodina, původem Židé a Izraelci, žili několik let v severoitalské Pavii, kde chlapcův tatínek studoval medicínu.

 

Poté, co se dnes šestiletý Eitan uzdravil, začal boj o to, kde a s kým bude žít. Italský soud rozhodl, že v Itálii u své tety Ayi (sestry jeho zemřelého tatínka). Příbuzní v Izraeli s tím nesouhlasí a chtějí dostat Eitana do své péče. Chlapcův izraelský dědeček proto přikročil k mimořádné akci: při návštěvě Eitana v Pavii ho tetě Aye po procházce nevrátil, ale odvezl do Švýcarska a odtud soukromým letadlem přepravil do Izraele.

 

V Izraeli se pak konalo několik soudních stání. Nejprve telavivský rodinný soud první instance 25. října rozhodl, že Eitan má být vrácen do Itálie tetě Aye. Eitanův dědeček se proti tomu odvolal. 11. listopadu odvolací soud v Tel Aviv předchozí verdikt potvrdil.

 

Následovalo odvolání k poslední instanci - jeruzalémskému Nejvyššímu soudu. A ten 29. listopadu pravomocně rozhodl:  Eitan Biran se musí do dvou týdnů vrátit ke své tetě Aye do Itálie.  Žít a chodit do školy bude tam.

 

Tím právní bitva o tohoto sirotka končí. Alespoň prozatím, protože jeho izraelská rodina podle serveru The Times of Israel (29. 11.) sdělila, že bude všemi zákonnými prostředky bojovat o návrat Eitana do Izraele. Co tím ale konkrétně myslí, není zcela zřejmé.

 

Lidsky komplikovaný příběh nemohl skončit jinak: jedna skupina příbuzných je šťastná, druhá prožívá životní zklamání. A Eitan? Tomu začíná nový život, i když jen svým způsobem. Vrátí se do prostředí – do rodiny tety Ayi -, které od svého zázračného uzdravení velice dobře zná. Bez ohledu na to, co si o verdiktu Nejvyššího soudu myslíme mu popřejme hodně štěstí.

... obr. 1/Web italského listu La Stampa informuje 29. listopadu o rozhodnutí izraelského Nejvyššího soudu, Eitan se vrátí se svou tetou do Itálie, odvolání dědečka Pelega bylo zamítnuto.

 

... obr. 2/Podklad: Stanice na břehu jezera Maggiore, odkud odjíždí lanovka na horu Mottarone. Zdroj: Pixabay.com.

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 30.11.2021 20:51 | karma článku: 14,76 | přečteno: 260x