K udělení ruského občanství E. Snowdenovi

Mezi hlavními zahraničními zprávami, které plnily 26. září 2022 první stránky serverů, je i ta o udělení ruského občanství Edwardu J. Snowdenovi. Stalo se tak prostřednictvím dekretu prezidenta Putina č. 673.

 

Dekret byl zveřejněn na Oficiálním internetovém portálu právních informací Ruské federace a aby nedošlo k mylnému dojmu, že dokument se snad týká pouze Snowdena, je nutné dodat, že spolu s ním bylo občanství uděleno dalším 71 cizincům; Snowden je v abecedním pořadí na 53. místě (viz obr. 1) čili žádná exkluzivita. Což samozřejmě neznamená, že Snowden nemá pro Putinův režim svoji hodnotu, formálně ale je jedním z mnoha.

 

... obr. 1/ Edward Joseph Snowden jako padesátý třetí na seznamu cizinců, kterým bylo 26. září 2022 uděleno občanství Ruské federace. Zdroj: Web Publication.pravo,gov.ru.

 

Za sebe musím říci, že ani Edward J. Snowden, ani Julian Assange mě svými aktivitami neohromili a rozhodně neuhranuli. Nevnímám je jako hrdiny, spíše jako zrádce Západu. Jejich odhalení, ať už na ně nazíráme jakoukoli optikou, slouží nepřátelům svobodného světa, kteří je rádi využijí, ba zneužijí. Jenom pro srovnání: stejně tak považuji za zrádce (v tomto případě zrádce Izraele) Mordechaje Vanunua, který v roce 1986 vyzradil listu The Sunday Times přísně tajné informace o izraelském jaderném programu.

 

V souvislosti s ruským občanstvím pro Snowdena se nemohla neobjevit spekulace, zda by neměl být v rámci nynější Putinovy mobilizace na podporu agrese proti Ukrajině povolán do armády. A to nejen v diskusích českých zpravodajských serverů, ale také v Rusku. Agentura Interfax v článku (v přepisu z azbuky) „Edvard Snouden polučil rossijskoje graždanstvo“ (26. 9. 2022) cituje Snowdenova právníka Anatolije Kučerenu, který k tomu řekl: „Vzhledem k tomu, že Edward nesloužil v ruské armádě, nemá praxi a zkušenosti z vojenské služby, nepodléhá odvodu.“

 

V ruské armádě sice nesloužil, ale jak napsal 10. června 2013 web britského listu The Guardian („Edward Snowden did enlist for special forces, US army confirms“), přihlásil se do zálohy americké armády jako rekrut speciálních jednotek (v kódovém označení US Army 18X), a to 7. května 2004, záhy byl ale propuštěn – 28. září téhož roku. Podle The Guardianu byla jeho vojenská kariéra přerušena poté, co si při nehodě během výcviku zlomil obě nohy.

 

Z toho nicméně plyne, že o službu v armádě zájem měl, nebýt té lapálie s frakturami. Nyní by se tedy mohl přihlásit na frontu jako dobrovolník a vyjádřit tak vděčnost zemi svých snů jako její novopečený občan. Anebo je všechno jinak?

 

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 26.9.2022 21:57 | karma článku: 18,56 | přečteno: 504x