K omluvě náměstkyně ministra zahraničí

Řekla v televizi něco, co může být z věcného hlediska do jisté míry pravda, přesto se ale dostala do palby kritiky a hrozil jí i vyhazov. Kdyby se neomluvila.

 

Vystupování v médiích je ošidné. Dostanete otázku, řeknete, co si myslíte – a je oheň střeše. Přihodit se to může komukoliv i v zavedené demokracii, jak na vlastní kůži poznala Cipi Hotovelyová, izraelská náměstkyně ministra zahraničí.

 

V rozhovoru pro satelitní televizi i214news (obr. níže) byla dotázána na „propast“ mezi Izraelem židovskou komunitou v USA - s podotázkou, zda rozumí tomu, proč se mnoho US Židů necítí být spojeno s Izraelem. Hotovelyová odpověděla:

 

  • Tomu nerozumím. Možná jsou příliš mladí na to, aby si pamatovali jaké to je být židovskou osobou bez židovské vlasti.

 

A dodala:

 

  • Myslím si, že nechápou složitosti (blízkovýchodního - LS) regionu. Tito lidé nikdy nemuseli posílat své děti, aby bojovaly za svou zemi, většina amerických Židů nemá děti, které sloužily jako vojáci v námořní pěchotě, Afghánistánu nebo Iráku - většina z nich má poměrně pohodlný život. Neznají pocity lidí napadených raketami.

 

Toto stačilo, aby proti sobě popudila jak americké židovské lídry, tak vládního šéfa – Benjamina Netanjahua, který je nejen premiérem, ale drží také post ministra zahraničí. Netanjahu na svém Twitteru odsoudil "útoky" Tzipi Hotovelyové na americkou židovskou komunitu. Židé v diaspoře jsou nám drazí, píše - a jsou neoddělitelnou součástí našeho lidu. Dodal, že pro takové útoky není místo, poznámky náměstkyně neodrážejí pozici Izraele.

 

Podle dostupných informací premiér dokonce zvažoval, že Hotovelyovou odvolá. Ta tomu ale zřejmě předešla tím, že se za své výroky omluvila.

 

Omluvila se všem, koho její slova urazila a připomněla, že i ona si diaspory hluboce váží (což samozřejmě platilo i před jejím ne příliš šťastným televizním vyjádřením - LS). Nicméně i nadále trvá na tom, že život Židů v Americe a v Izraeli je odlišný. Jak doslova řekla: Rmoutí nás, že spousta lidí v širším židovském národě nerozumí tomu, že my v Izraeli bojujeme proti sebeobrannou válku, nikoli válku kvůli územní expanzi nebo válku, kterou bychom chtěli poškozovat jiné lidi.

 

Byli jsme svědky přeměny z komára na velblouda, přehnaných reakcí? Když se paní náměstkyně v jiné, veřejnoprávní televizi zeptali, zda by své vyjádření formulovala jinak, hned uvedla jak: Jsme velmi malá země obklopená nepřátelským regionem a to je něco jiného, než být obrovskou zemí, která bojuje své války daleko od vlastních hranic.

 

V tom má bezpochyby pravdu, ovšemže stejnou jako když říká, že mnoho amerických Židů (zejména levicových, dodávám já) si nedává věci do správných souvislostí. Pravdou je ovšem také i to, že nelze všechny členy diasporní komunity házet do jednoho pytle, což se, žel, občas při použití mediální zkratky může podařit komukoli. Nejen politikům a nejen v Izraeli.

... Cipi Hotovelyová v televizním studiu stanice i24news.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 24.11.2017 11:15 | karma článku: 20,63 | přečteno: 1401x