K odchodu První dámy

Má-li prezident země v době, kdy musí plnit závažné státnické úkoly, které za něj nikdo jiný udělat nemůže (například po volbách), manželku v nemocnici po vážné operaci, není v lidsky snadné situaci.

 

Nemůže si vzít volno - musí zvládnout obě role: vrcholného politika i manžela.

 

Tímto nezáviděníhodným obdobím prošel v minulých dnech izraelský prezident Reuven Rivlin. V úterý 4/6 skončilo osobní tragédií, která zasáhla celou zemi.

 

Nechama Rivlinová, První dáma Státu Izrael, trpěla plicní fibrózou. Bohužel její závažnou formou, která vyžadovala transplantaci. Ta byla provedena 12. března v Beilinsonově nemocnici v Petach Tikvě. Dárcem byl devatenáctiletý Yair Y. Chalabli, který zemřel v Eilatu při volném (nádechovém) potápění.

 

Ačkoli transplantace proběhla úspěšně, po třech týdnech musela být paní Nechama opět hospitalizována. Přes veškerou péči špičkového lékařského týmu v úterý 4/6 zemřela. Den před svými 74. narozeninami (podle občanského kalendáře).

 

Nechama Rivlinová vystudovala Hebrejskou univerzitu v izraelském hlavním městě Jeruzalémě, na níž pak působila jako vědecká pracovnice nejprve na katedře zoologie, později ekologie a genetiky.

 

Pohřbena bude ve středu 5/6 na Herzlově hoře v Jeruzalémě.

 

Izraelské servery připomínají, že ačkoli prezident Rivlin měl plnou hlavu starostí o zdraví své manželky, svých povinnosti vyplývajících z funkce prezidenta se zhostil beze zbytku. Jistě, to by mělo být samozřejmé. Dodejme ale ještě něco: nedlouho poté, co izraelská byla vládní krize  ukončena rozpuštěním parlamentu a vyhlášením druhých předčasných voleb v tomto roce, tedy poté, co v tomto dějství byla naplněna prezidentova nezastupitelná role, přišla Jobova zpráva. Reuven Rivlin ovdověl.

 

Někdy je život hodně krutý.

Nechama Rivlinová s izraelskými dětmi v Domě prezidenta.   FOTO ZDE

 

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 4.6.2019 21:17 | karma článku: 15,62 | přečteno: 830x