K narození princezny

Kanada je největší z těch zemí světa, jejichž panovnicí je britská královna. Kromě toho William a Kate jsou tam mimořádně oblíbení. Také proto bylo narození princezny z Cambridge sledováno od Atlantiku k Pacifiku s velkou pozorností.

Kanadský premiér Stephen Harper vydal v sobotu 2/5 prohlášení, v němž uvádí, že všichni Kanaďané byli potěšeni, když se dozvěděli o narození Její královské Výsosti princezny z Cambridge, druhého dítěte Jejich královských Výsostí vévody a vévodkyně z Cambridge a sestry Jeho královské Výsosti prince Georgeho.

 

Stephen Harper dále připomněl, že kanadská královská rodina má v zemi zvláštní místo, proto zpráva o novém přírůstku je mimořádně vzrušující. Velice se těšíme na rozvíjení úzkých a osobních vztahů s princeznou z Cambridge, tak jak bude vyrůstat, v souladu s nevšední náklonností, kterou po desetiletí chovám ke královně a královské rodině, dodal.

 

Jménem všech Kanaďanů, Laureen (žena premiéra) a jménem svým bych chtěl nabídnout naše srdečné blahopřání a přání všeho nejlepšího šťastné rodině k narození jejího druhého dítěte, uzavírá své prohlášení Stephen Harper.

 

PROČ?

Možná si řeknete, proč na toto téma vlastně píšu. Jednak jsem dostal zprávu o kanadské gratulaci do mailu – a proč se nepodělit? Kromě toho, narození princezny je událost, o níž se nemlčí. Jistě, patří víc než kam jinam do společenských rubrik médií, ale význam má neskonale větší než například informace o tom, jestli DiCapriova bývalka měla nebo neměla kalhotky, když šla jezdit na kolečkových bruslích.

 

V souvislosti s dnešním tématem mi vytanula na mysli úvodní věta článku 1 Všeobecné deklarace lidských práv: "Všichni lidé se rodí svobodní a sobě rovní co do důstojnosti a práv." Tento princip je zapotřebí držet a hájit. Na druhou stranu ale: deklarace nic neříká - a ani nemůže - o tom, že všichni lidé si mohou nárokovat stejný zájem médií nebo stejné místo v historii. 

 

Realita je prostě taková, že někdo se stane součástí stránek světového dějepisu už jen tím, že se narodí (princezna z Cambridge), někdo kvůli svým zásluhám či výjimečnosti (svět je "oboustranný", proto má ve "výkladní skříni" historie místo jak Churchill, tak Hitler).

 

Jsou samozřejmě možné dva přístupy. Buď narození druhého královského potomka Williama a Kate ignorovat, anebo se z něj upřímně zaradovat - a symbolicky  se připojit k těm, kdo přejí královské rodině hodně štěstí. Autor tohoto blogu zvolil druhou možnost. Čímž nikterak neupírá právo někomu jinému radovat se stejně upřímně třeba z narození  potomka české "superhvězdy" Ornelly Štikové či Koktové (nebo jak se vlastně ten ženský fantom bulváru jmenuje).

 

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 3.5.2015 8:00 | karma článku: 20,63 | přečteno: 1397x