K incidentu v Minneapolisu

Asi všichni jsme zaznamenali skandální a obtížně pochopitelný počin policie státu Minnesota (MN State Patrol), při němž byl v přímém přenosu zatčen štáb CNN v Minneapolisu.

 

Je to něco, co poškozuje dobrou pověst Spojených států. Obzvlášť nelibě to nesou přátelé USA, k nimž patří i autor těchto řádků.

 

Rozumím tomu, že situace na místě je v těchto dnech krajně vypjatá. Odsuzuji chování policisty, který zaklekl zatčeného – a ten jeho zákrok nepřežil. Stejně tak ale odsuzuji chování všech, kdo zneužili tohoto excesu k tomu, aby vyvolali nepokoje spojené s násilím a rabováním.

 

Říká-li prezident Trump, že kde se rabuje, tam se také střílí, má v podstatě pravdu.

 

Pak tu ale figuruje  „třetí strana“ - média. Proč byl štáb CNN v čele s reportérem Omarem Jimenezem zatčen?

 

To ne příliš přesvědčivě „vysvětlila“ MS State Patrol na svém Twitteru:

 

Co píše:

 

Během čištění ulic a obnovování pořádku byli u ulic Lake Street a Snelling Avenue zatčeni čtyři lidé včetně tří členů štábu CNN. Tito tři byli propuštěni, jakmile se potvrdilo, že jsou členy médií.

 

Proti tomu se CNN diplomaticky ohradila:

 

Upozornila, že policejní vyjádření není přesné, neboť štáb CNN se v živém vysílání identifikoval okamžitě. Současně vyjádřila poděkování guvernérovi Minnesoty Timu Walzovi za jeho rychlou akci a pomoc při propuštění zatčených členů štábu.

 

Zdá se, že je to především guvernérova okamžitá intervence, co způsobilo, že Omar Jimenez mohl asi po hodině napsat na svůj Twitter: And we´re back. A jsme zpátky.

 

Je to vlastně tragikomické. Výstižně to ve svém postu vyjádřil Carlos Matínez de la Serna z newyorského Výboru na ochranu novinářů:  Je těžké si představit, co ještě policie potřebovala jako potvrzení toho, že tito lidé jsou členy médií vedle toho, že Omar Jimenez jim ukázal novinářský průkaz, mluvil do kamery a byl obklopen členy televizního štábu.

 

Tragikomické – a zcela zbytečné.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 29.5.2020 22:06 | karma článku: 23,56 | přečteno: 1711x