K incidentu ma mistrovství světa ve windsurfingu

V sobotu 29. února skončilo v jihoaustralském Sorrentu mistrovství světa ve windsurfingu. V jachtařské terminologii ve třídě RS:X. Bez české účasti. As jednou nepříjemnou kontroverzí.

 

Abych ale splnil povinnost plnohodnotně informovat, uvedu nejprve medailová pořadí.

 

MUŽI

  • 1. Kiran Badloe, Nizozemí/37 bodů
  • 2. Dorian van Rijsselberghe, Nizozemí/39
  • 3. Thomas Goyard, Francir/56

 

MUŽI DO 21 LET

  • 1. Tom Reuveny, Izrael
  • 2. Tom Arnoux, Francie
  • 3. Geronimo Nores, USA

 

ŽENY

  • 1. Lilian de Geusová, Nizozemí/42
  • 2. Charline Piconová/Francie/51
  • 3. Noy Drihanová, Izrael/52

 

ŽENY DO 21 LET

  • 1. Giorgia Specialeová, Itálie
  • 2. Veerle ten Haveová, Nový Zéland
  • 3. Manon Pianazzaová, Francie

 

Do Sorrenta upínaly pozornost všichni, kdo mají něco společného s izraelským windsurfingem. Jedním z nejúspěšnějších sportů židovského státu: má olympijské vítěze i mistry, resp. mistryně světa.

 

Tentokrát šlo nejen o cenné kovy, ale také o letenku na olympiádu do Tokia. Izrael má ve windsurfingu vyhrazena dvě místa, jedno v mužské a jedno v ženské kategorii. Poptávka převyšuje nabídku. Co rozhoduje? Úspěchy v sezoně – včetně umístění v Sorrentu.

 

O něco zajímavější situaci nabídla ženská kategorie. Karty byly rozdány takto: na OH pojede Katy Spyčaková, vicemistryně světa 2019, ovšem je tu jedno "ale". Pokud by v Austrálii získala titul světové šampionky jiná závodnice, získala by nominaci ona.

 

Nebylo to nemožné, vlastně se to téměř podařilo Noy Drihanové. Po devíti rozjížďkách byla v průběžném pořadí na prvním místě. To bylo ve čtvrtek, kdy vedla před Nizozemkou de Geusovou o čtyři body. Před závodnicemi byly ještě tři rozjížďky v pátek a rozhodující medailový závod v sobotu (29/2). Do něj nastoupila z druhé pozice – s obrovskou šancí získat titul a odletět na olympiádu místo Spyčakové. Motivace a naděje byly nepopsatelné.

 

KOLIZE

Pak se ale stalo něco, co nikdo nečekal. Došlo ke kolizi obou izraelských účastnic medailového závodu (Drihanové a Spyčakové), která znamenala, že obě musely startovat z posledního a předposledního místa, čímž se rozplynuly naděje Drihanové na zlatou medaili - a letenku do Tokia.  Drihanová obvinila Spyčakovou, že ji úmyslně zablokovala a chce celou záležitost s postupem na OH řešit po návratu domů v rámci arbitráže jachtařské asociace. Spyčaková nařčení, že došlo z její strany k úmyslnému konfliktu, samozřejmě odmítá. Zda se Drihanové podaří nominaci Spyčakové zpochybnit, není v tuto chvíli jisté, naproti tomu jisté je to, že obě reprezentantky se od jisté doby "nemusejí" - tedy od doby, kdy vyšlo najevo, že Spyčaková má milostný poměr s trenérem izraelských windsurfařek Francouzem Loquetem (ten poté od týmu odešel). Drihanová a ostatní reprezentantky měly dojem, že trenér Spyčakové nadržuje, více se jí věnuje (zde myšleno ve sportovní oblasti) apod. Přesněji: Drihanová nemá ráda Spyčakovou. Za normálních okolností by se jistě radovala z bronzové medaile získané na mistrovství světa, takto je ale roztrpčena, že díky Spyčakové, jak je přesvědčena, přišla o olympiádu.

 

Ačkoli je věc do jisté míry otevřená, jachtařská asociace se přiklonila, jak je zřejmé v webu izraelské televize Sport 5, na stranu Spyčakové, když konstatovala, že v inkriminovaném závodě se proti pravidlům neprovinila.

 

Ano, je a bude to tvrzení proti tvrzení. Nicméně server televize Sport 5 přináší krátké video z toho, co se na startu dělo a vybízí čtenáře, aby celou věc posoudili sami. Udělat to můžeme i my, videošot je ke shlédnutí níže. Jen pro orientaci: Drihanová má na plachtě označení ISR 19, Spyčaková ISR 32.

 

Ještě předtím ale shrnutí. Drihanová má bronz. Do Tokia jede Spyčaková, která skončila v Sorrentu celkově čtvrtá. Mezi muži Izraele byl nejlepší Šahar Cubari. V konečném hodnocení je čtvrtý a pojede na svoji čtvrtou olympiádu. Ze své první Peking 2008) přivezl  bronz.

VIDEO/YOUTUBE/37 SEC

 

 

Fotoodkazy

NOY DRIHANOVÁ

 

KATY SPYČAKOVÁ

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 29.2.2020 19:45 | karma článku: 9,35 | přečteno: 958x