K historickému 7. listopadu (2021)

Ten den se zapíše do análů izraelského olympijského hnutí. Do čela tamního olympijského výboru byla poprvé zvolena žena – a současně poprvé bývalá sportovkyně, olympionička a držitelka první izraelské olympijské medaile.

 

Jmenuje se Yael Aradová. Rodačka z Tel Avivu (1967), od osmi let talentovaná judistka. V tomto sportu, ve váhové kategorii do 61 kg, dosáhla nejvyšších met na konci osmdesátých, ale zejména na začátku devadesátých let minulého století.

 

Vzpomeňme na evropský šampionát v Praze 1991, kde vybojovala bronz, stejně jako o tři roky dříve v Helsinkách. Ve třiadevadesátém se v Aténách stala mistryní Evropy.

 

Dařilo se jí také na mistrovství světa. Z Barcelony přivezla v roce 1991 bronz a z Hamiltonu v kanadském Ontariu o dva roky později stříbro.

 

V Izraeli získala ovšem nejvíce popularity jako první sportovec, který obohatil židovský stát o první olympijskou medaili. Bylo to na letních hrách 1992 v Barceloně. Aradová úspěšně prošla pavoukem a až ve finále ji porazila Francouzka Fleuryová. Stříbrnou medaili věnovala Aradová obětem masakru, k němuž došlo na OH v Mnichově 1972, kde palestinskoarabští teroristé povraždili 11 členů izraelské olympijské výpravy.

 

Perlička. V Barceloně 1992 získal cenný kov ještě jeden izraelský judista. Oren Smadja v kategorii do 71 kg vybojoval bronz. Bylo to až den po Aradové, a tak zůstane tím „věčně druhým“.

 

Mladý izraelský stát se zapojil do olympijského soutěžení v Helsinkách v roce 1952, které byly hvězdnými hrami Emila Zátopka (tři zlaté). Ovšem Izraelci  tak úspěšní jako Čechoslováci  nebyli a nejsou. Své první medaile se dočkali – díky Yael Aradové –  za čtyřicet let od své olympijské premiéry; první zlato přivezl Gal Fridman za prvenství ve windsurfingu až v roce 2004 z OH v Aténách.

 

Celková medailová olympijská bilance Izraele (1952 - 2021):

 

  • 3 zlaté
  • 1 stříbrná
  • 9 bronzových

 

S olympijskou medailovou bilancí České republiky je ta izraelská nesrovnatelná. Jenom na letních hrách 1996 – 2021 Češi získali:

 

  • 19 zlatých
  • 21 stříbrných
  • 27 bronzových

 

Je ovšem pravda, že kdyby židovští sportovci v zahraničí nereprezentovali diasporní země, ale Stát Izrael, vypadala by izraelská medailová statistika poněkud jinak. Jenomže na žádné kdyby se tu nehraje. O to cennější je pro Izraelce každý olympijský kov.

YAEL ARADOVÁ.  Fotoodkaz  ZDE

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 8.11.2021 21:37 | karma článku: 10,16 | přečteno: 147x